Της Sarah Hansen

Επιπλέον 1,9 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου, με τον αριθμό των αιτούντων να καταγράφει σταθερά καθοδική πορεία. Ωστόσο, η πληγή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία θέλει ακόμη πολύ καιρό μέχρι να επουλωθεί.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα κυμανθούν γύρω στα 1,8 εκατομμύρια, ήτοι χαμηλότερα από τα 2,1 εκατομμύρια αιτήσεις που υποβλήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου και τα 2,4 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου.

Παρότι, όμως, οι αιτήσεις βαίνουν μειούμενες για ένατη διαδοχική εβδομάδα, από το ιστορικό ρεκόρ των 6,9 εκατομμυρίων που υποβλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, η κρίση που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της.

“Ας μην κοροϊδευόμαστε”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Torsten Slok, στους New York Times. “Και πάλι είναι εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των απολύσεων”.

Ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διατηρήθηκε σταθερός την περασμένη εβδομάδα στα 21,5 εκατομμύρια.

Ωστόσο, με βάση και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού ξεπερνά πλέον τα 42 εκατομμύρια.

“Η αγορά εργασίας επουλώνει τις πληγές της. Έχουμε δει μια επιβράδυνση του ποσοστού των απολύσεων. Έχουμε δει επίσης μια αύξηση των προσλήψεων”, σημειώνει η Michelle Meyer, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America, στη Wall Street Journal. “Αλλά πρέπει να καλυφθεί πολύς δρόμος ακόμη”, προσθέτει.

Παρότι δε οι διαδηλώσεις που προκάλεσε η δολοφονία του George Floyd έχουν αναδείξει όσο ποτέ άλλοτε το θέμα της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των Αμερικανών (που μάλιστα έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού), το ομοσπονδιακό πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο του νόμου CARES πρόκειται να λήξει σύντομα, και το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει πώς θα το επεκτείνει – ούτε καν εάν θα το επεκτείνει. Σημειώνεται ότι τα “ενισχυμένα” επιδόματα ανεργίας που προβλέπει ο νόμος CARES -ήτοι τα επιπρόσθετα 600 δολάρια εβδομαδιαίως που παρέχονται μέσω ομοσπονδιακής χρηματοδότησης επί του κρατικού επιδόματος- λήγουν στις 31 Ιουλίου 2020. Αποτελούν όμως ζωτικής σημασίας βοήθεια για τους περισσότερους από 40 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν υποβάλει αίτηση για προσωρινό επίδομα ανεργίας από την έναρξης της κρίσης έως σήμερα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανεργία τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα ανέλθει στο δραματικό ποσοστό του 20%. Ήδη, με χιλιάδες επιχειρήσεις να κατεβάζουν “ρολά” λόγω της πανδημίας, το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο 14,7%, παρότι μόλις δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Φεβρουάριο, κυμαινόταν στο 3,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Πηγή: Forbes
Share This