Με πρώτο σταθμό τον Δήμο Περιστερίου, Το Ε.Ε.Α. ξεκίνησε τη διανομή 100.000 μασκών και αντισηπτικών ειδών προστασίας έναντι του κορνονοϊού, σε επιχειρήσεις της Αττικής. Θα ακολουθήσουν άλλη 10 δήμοι μέχρι τέλους του μήνα.

Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε σημαντικό ψυχολογικό στήριγμα στους επιχειρηματίες που υπέστησαν οικονομική και ψυχολογική καθίζηση με την αναγκαστική καραντίνα, η οποία επιβλήθηκε στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Το ΕΕΑ προτάσσοντας την ανθρώπινη πλευρά και την δημόσια υγεία, έδειξε έμπρακτα την αποφασιστικότητα του να σταθεί δίπλα στους πληγέντες επιχειρηματίες.

Ειδικότερα: Από το πρωί, στις 5 Ιουνίου 2020,  με το άνοιγμα των καταστημάτων, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού  Επιμελητηρίου Αθηνών από μέλη της Δ.Ε και του Δ.Σ., απλούς επαγγελματίες, συνεργάτεης και μέλη του προσωπικού του ΕΕΑ και  βετεράνοι του επιμελητηριακού κινήματος της περιοχής, ξεκίνησαν περιοδεία στα καταστήματα των εμπορικών δρόμων,  με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και τοπικοί παράγοντες οι οποίοι συνόδεψαν την αντιπροσωπεία.

Κατά την περιοδεία ήταν φανερός ο προβληματισμός των επαγγελματιών και των εμπόρων. Τα κύρια προβλήματα που τους απασχολούσαν ήταν ο απολογισμός των ζημιών και πως θα καλυφθούν και σε συνέχεια η αγωνία για το μέλλον. Ένα μέλλον άδηλο δεδομένου ότι οι επιστημονικές εκτιμήσεις διχάζονται μπρος στον κίνδυνο επανάκαμψης του ιού το φθινόπωρο και της ελπίδας να συνεχίσει η χώρα να τηρεί τα μέτρα προστασίας που μέχρι τώρα ήταν αποτελεσματικά. Ωστόσο, μια νέα καραντίνα είναι ο χειρότερος φόβος τους.

Τα παράπονα των καταστηματαρχών εντοπίζονταν κυρίως στα ελλειπή μέτρα στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας. Μεγάλοι ήταν οι προβληματισμοί κατά πόσο θα διευθετηθούν προβλήματα χρεών, προβλήματα χρηματοδότησης, άνοιγμα της αγοράς. Όλοι κατανοούσαν ότι οι συνθήκες χειροτέρευσαν και οι καταναλωτές έχουν πλέον μειωμένο εισόδημα για να διαθέσουν. Κάποιοι ποιο επιθετικοί διαμαρτύρονταν γιατί η κυβέρνηση, παρά τα όσα λέει, στην ουσία τους άφησε στο έλεος των συνθηκών καραντίνας.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι συνομιλίας με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου. Ρωτούσαν συνήθως τι έκανε το Επιμελητήριο γι αυτούς. Όταν απλώνονταν η συζήτηση και απορυθμίζονταν οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου, έδειχναν έκπληξη που μετατρέπονταν σε εμπιστοσύνη. Ορισμένα μάλιστα μέτρα που διευκόλυναν τους επιχειρηματίες δεν γνώριζαν καν ότι ελήφθησαν μετά από έντονες παρεμβάσεις του ΕΕΑ.

Share This