Πολλοί εργοδότες έχουν ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους τους ότι θα εργαστούν με 4ωρα από τις 15 Ιουνίου ενώ αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων δεν μπορούν να απολυθούν

  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τον Ιούνιο θα παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, Αφορά αποκλειστικά όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
  • Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/06 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους.
  • Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών.
  • Όλοι οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δηλαδή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό και επιδότηση μισθού από το κράτος δεν μπορούν να απολυθούν.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τον Ιούλιο θα παρατείνουν την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων. Αφορά επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
  • Οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που θα επαναλειτουργήσουν φέτος υποχρεούνται από 1η Ιουνίου να προβαίνουν στις επαναπροσλήψεις των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων που απασχολήθηκαν το 2019. Μετά την επαναπρόσληψη, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.
  • Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα εργαστούν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα λειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 30/09. Και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προστατεύονται από απολύσεις.
Share This