Το ελληνικό δημόσιο άνοιξε βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο. Αρχική τιμή-στόχος δόθηκε το επιτόκιο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο δηλαδή κινείται στη ζώνη του 1,65-1,7%.

Στόχος, αν σημειωθεί καλό «σκορ» αποδόσεων και η ζήτηση του ομολόγου συνδυαστεί με χαμηλά επιτόκια, το τελικό ποσό που θα αντληθεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα μετά τη χθεσινή αναγγελία των 6 συμβούλων έκδοσης (BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan) και πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, είναι μάλλον θετικά για την έκδοση και φαίνεται πως κυβέρνηση και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποφάσισαν να «χτίσουν» την σχέση της χώρας με τις διεθνείς χρηματαγορές, παρότι τα αποθεματικά της χώρας δείχνουν αξιοσημείωτη επάρκεια.

Πριν 4 μήνες -και προ Κορωνοϊού- η αγορά «τιμολογούσε» τα ελληνικά 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 0,91% στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Μαρτίου, όταν ο κορωνοϊός «κτυπούσε» την Ευρώπη και η Ελλάδα έμπαινε στην καραντίνα, το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στα 3,8%, δηλαδή 4πλάσιαστηκε το κόστος μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.

Ένα μήνα μετά, στις 15 Απριλίου, το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε 7ετές ομόλογο, αντλώντας 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί στο 2,05%.

Συνεπώς μια έκδοση 10ετίας που θα τιμολογηθεί κάτω από το κόστος δανεισμούς για 7ετία, μπορεί να δείχνει ότι και οι επενδυτές επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους που, παρόλα αυτά, πάρα πολύ απέχουν ακόμα έως ότου βαθμολογηθούν ως επενδυτικής βαθμίδας προϊόντα από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

 

Share This