Οι αμερικανικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλό 15 εβδομάδων και το δολάριο υποχώρησε καθώς η χαλάρωση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού και η πλημμυρίδα φρεσκοτυπωμένου χρήματος από την ομοσπονδιακή τράπεζα ενισχύουν την αισιοδοξία των επενδυτών.

Ο δείκτης S&P 500 επέκτεινε το ράλι από το ναδίρ του τρέχοντος έτους μετρώντας κέρδη πάνω από 40% και είναι σε καλό δρόμο να εξαλείψει τις απώλειές του το 2020.

Η Marathon Oil Corp. και η Noble Energy Inc. έκαναν άλμα άνω του 9,5%, ενώ η Boeing Co. κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones Industrial Average.

O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 υποαπέδωσε αφού όμως κατέφραψε ρεκόρ.

Τα αμερικανικά ομόλογα ανέκαμψαν, ενώ το δολάριο κινείται στο μεγαλύτερο σερί απωλειών εδώ και μια δεκαετία σχεδόν.

Η τιμή του αργού υποχώρησε καθώς η Σαουδική Αραβία είπε ότι δεν θα επιμείνει στις πρόσθετες, βαθύτερες περικοπές παραγωγής μετά τον Ιούνιο.

Αναλυτές
Οι επενδυτές δείχνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς πολλές πόλεις των ΗΠΑ βγαίνουν από τα Lockdown που οδήγησαν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε στασιμότητα.

Για τους υπεύθυνους στρατηγικής της Citigroup, συμπεριλαμβανομένου του Τομπάϊας Λέφκοβιτς, η αισιόδοξία μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική και οι επενδυτές ενδέχεται να μην έχουν λάβει υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Ο Σταν Ντρουκενμίλερ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα είχε προειδοποίησει ότι η κατοχή μετοχών έχει ρίσκο, είπε σήμερα πως τώρα πιστεύει ότι ήταν «υπερβολικά επιφυλακτικός» κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ράλι της αγοράς.

«Όσο τα δεδομένα βελτιώνονται και η αγορά ενισχύεται από τα μέτρα ρευστότητας, πιθανότατα θα συνεχίσει να κινήται ανοδικά» είπε ο Εντ Κάμπελ, διευθυντής χαρτοφυλακίου και διευθύνων σύμβουλος της QMA. «Δεν θα τοποθετηθώ ‘απέναντι’ στις μετοχές σε αυτή τη φάση».

Δολάριο
Το δολάριο υποχώρησε για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, στο επίπεδο πριν η κρίση του ιού να προκαλέσει ανασφάλεια και στροφή στα επενδυτικά καταφύγια.

Πού θα πάει από εδώ και πέρα εξαρτάται κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία πιθανώς θα καλωσορίσει όλα τα σημάδια ανάκαμψης στη δήλωσή της στο τέλος της συνεδρίασης που θα γίνει αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για μια αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους δανεισμού που θα μπορούσε να προσθέσει πιέσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξάνοντας το κόστος των κυβερνητικών πακέτων διάσωσης.

Σημεία ενδιαφέροντος της ερχόμενης εβδομάδας
Η επόμενη απόφαση για τη νομισματική πολιτική της Fed είναι την Τετάρτη. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να αφήσουν τα επιτόκια πάνω από το μηδέν.
Την ίδια μέρα ο ΟΟΣΑ δημοσιεύει τις οικονομικές προοπτικές του, μια διετή ανάλυση των οικονομικών προοπτικών των χωρών μελών
Eurogroup – Πέμπτη: Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντιούνται την Πέμπτη για να συζητήσουν το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ και τη διαδοχή της Προεδρίας της Ευρωομάδας.
Δείκτες
Χρηματιστήρια

S&P 500 0,5% στις 12:05 μ.μ. Ώρα της Νέας Υόρκης.
Stoxx Europe 600 +0,3%.
MSCI Asia Pacific +1%.

Νομίσματα

Ο δείκτης Spot Bloomberg Dollar υποχώρησε 0,4%.
Το ευρώ άλλαξε λίγο στα 1,1296 $.
Το ιαπωνικό γεν ανατιμήθηκε 1% στα 108,46 ανά δολάριο.

Ομόλογα

Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών Treasuries υποχώρησε κατά δυο μονάδες βάσης, στο 0,87%.
Η 10ετής απόδοση των Γερμανικών bunds της Γερμανίας έπεσε τέσσερις μονάδες βάσης στο -0,32%.
Η 10ετής απόδοση των βρετανικών ομολόγων μειώθηκε δύο μονάδες βάσης στο 0,335%.

Εμπορεύματα

Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg έπεσε 0,3%.
Αργό WTI υποχώρησε κατά 3,3%, στα 38,23 $ το βαρέλι.
Ο χρυσός ανέβηκε κατά 0,7% στα 1.695,60 $ ανά ουγγιά.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This