Το πρόγραμμα σηκώνει αυλαία σε πέντε 24ωρα, καθώς ο μηχανισμός θα είναι ενεργός για 4 μήνες από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου.

Γιάννης Καρούζος -Δικηγόρος

Στο μέτρο μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι. Οι εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό μπορούν για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μηνου να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης την 30η Μαΐου.Υπενθυμίζεται πως στην αρχική μορφή του προγράμματος «Συν – εργασία» το μη μισθολογικό κόστος βάραινε εξολοκλήρου τους εργοδότες, οι οποίοι θα έπρεπε να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύπτουν το  σύνολο των εισφορών των εργαζομένων, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Με το νέο λίφτινγκ, το μη μισθολογικό κόστος επιμερίζεται ανάμεσα σε κράτος και εργοδότη, ώστε το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό.

Με νέα νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα – μέχρι αύριο το πρωί – στη Βουλή, βελτιώνεται το πλαίσιο του μηχανισμού «Συν – Εργασία».

Ειδικότερα, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης.

Αναλυτικά, θα καλύψει η Πολιτεία κατά 60% τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων που θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία» για το χρόνο που δεν εργάζονται. Η νέα ρύθμιση θα είναι σε ισχύ από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου. Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα ενισχύεται με 200 εκ. ευρώ.

Share This