Περαιτέρω σε αποπληθωρισμό βυθίστηκαν οι τιμές στα εργοστάσια της Κίνας τον Μάιο εν μέσω εξασθένισης της ζήτησης, ενώ οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν εξαιτίας της μείωσης των τιμών τροφίμων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 3,7% τον Μάιο από το περασμένο έτος, διευρύνοντας την πτώση 3,1% του Απριλίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές παραγωγού θα σημείωναν πτώση 3,2%.

Η πτώση του ΡΡΙ ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, καθώς οι τιμές εμπορευμάτων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων υποχώρησαν εν μέσω πανδημίας.

Η πτώση αυτή πιθανότατα θα επηρεάσει την κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, η οποία εμφάνισε βελτίωση τον Απρίλιο λόγω της επανέναρξης των δραστηριοτήτων στην Κίνα.

Οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να είναι ήπιες τον Μάιο, με τον δείκτη να σημειώνει άνοδο 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της ανόδου 3,3% τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την μικρότερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στους 14 τελευταίους μήνες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 2,6%.

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 10,6% τον προηγούμενο μήνα, έναντι της αύξησης 14,8% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές προϊόντων εκτός τροφίμων, αυξήθηκαν 0,4%, όπως τον Απρίλιο.

 

 

Share This