Εγκύκλιος από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή δίνει εξηγήσεις για την εφαρμογή της διάταξης σύμφωνα με την οποία μεταφέρονται από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου  μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο διαχωρισμός γίνεται :

  • Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
  • Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση κατά το γεύμα ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία
  • Διαμονή με πλήρη διατροφή: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.
  • Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο .

Παράλληλα μείωση στο 13% προβλέπεται στον συντελεστή ΦΠΑ για υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους. Η διάταξη αυτή καταλαμβάνει μεταφορές προσώπων κάθε είδους, χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με εισιτήριο για κάθε επιβάτη, είτε ως ομαδική μεταφορά προσώπων, όπως τουριστών για λογαριασμό πρακτορείου ταξιδίων ή του προσωπικού μιας επιχείρησης.

Επίσης, καταλαμβάνει τις μεταφορές προσώπων που παρέχουν οι εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ.

Με τις νέες διατάξεις στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% περιλαμβάνονται πλέον τα εισιτήρια των κινηματογράφων ενώ τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων και των συναυλιών παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Η κλάση 2202 περιλαμβάνει:

-Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα

-Μπύρα χωρίς αλκοόλ

-Άλλα μη αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση τους φυσικούς και τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών της κλάσης 2009

Share This