Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων σε αργό και σε καύσιμα, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για υπερπροσφορά και πτώση της ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης αργού εν μέσω της πανδημίας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ μειώθηκαν κατά 59 σεντς την Τετάρτη ή 1,4% στα 40,59 δολ/βαρέλι, ενώ την Τρίτη είχε ενισχυθεί κατά σχεδόν 1%.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού μειώθηκαν κατά 72 σεντς ή 1,9% στα 38,22 δολ/βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί την τρίτη κατά σχεδόν 2%.

Και τα δυο συμβόλαια έφτασαν σε υψηλό τριών μηνών τη δευτέρα, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά ενισχύθηκε πολύ και υπερβολικά γρήγορα, ενώ η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ με ραγδαία αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων.

«Ενώ το πετρέλαιο έκανε ράλι τον περασμένο μήνα, η ανάκαμψη της αγοράς από το ιστορικό κραχ παραμένει εύθραυστη, με την αύξηση των τιμών να ωθεί τους παραγωγούς να ξανανοίξουν τις στρόφιγγες ακόμα και τώρα που η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει τη ζήτηση», αναφέρει ο Avtar Sandu, της Phillip Futures.

Εξάλλου και η Goldman Sachs χθες ανέφερε ότι βλέπει διόρθωση στον ορίζοντα για τις τιμές του πετρελαίου παρά την ανάκαμψη του προηγούμενου μήνα και την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να επεκτείνουν τις μειώσεις παραγωγής ως και τον Ιούλιο.

«Με το πετρέλαιο τώρα πάνω από τα 40 δολ/βαρέλι θα υπάρχει κίνητρο για επιστροφή της προσφοράς, ωστόσο πιστεύουμε ότι τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί σημαντικά και βλέπουμε τώρα μια διόρθωση της τάξης του 15%-20% που μπορεί να συντελείται ήδη, μετά το μέτριο sell-off της Δευτέρας», αναφέρει ο Jeffrey Currie της Goldman.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 8,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Ιουνίου, ενώ αναλυτές είχαν προβλέψει στο Reuters μείωση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

 

 

Share This