Λουκέτο σε 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία θα προκαλέσει το ναυπηγείο που θέλει να κατασκευάσει η COSCO στη ζώνη του Περάματος σύμφωνα με τους ναυτεργάτες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τα οχήματα τους, κατά τη δημιουργίας ναυπηγείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, που ελέγχεται μετοχικά από την Cosco, πραγματοποίησαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος και η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά.

Σύμφωνα με τις ενώσεις των ναυπηγοεπισκευαστών, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Xu Zenggang ο οποίος, υποστηρίζουν, ότι τους ανέφερε ότι η διοίκηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή κάποιου ναυπηγείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και θα τηρήσει πιστά τη σύμβαση παραχώρησης.

Οι ενώσεις των ναυπηγοεπισκευαστών συγκεντρώθηκαν έξω από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, το υπουργείο Ναυτιλίας και τον ΟΛΠ, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία ναυπηγείου από τον ΟΛΠ, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο παραβαίνει τις δεσμεύσεις της κινεζικής εταιρείας από τη σύμβαση παραχώρησης.

Ανάλογα ψήφισμα παραδόθηκε και στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, που σύμφωνα με τους ναυπηγοεπισκευαστές είναι και η αρμόδια σε περίπτωση αιτήματος του ΟΛΠ για την κατασκευή ναυπηγείου, να εξετάσει το σχετικό αίτημα και να χορηγήσει τη σχετική άδεια.

Μάλιστα ανέφεραν, ότι συμφώνησαν την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει μία τριμερής συνάντηση για το θέμα μεταξύ στελεχών της διοίκησης του ΟΛΠ, του υπ. Ναυτιλίας και αντιπροσωπείας των ναυπηγοεπισκευαστών, για την υπογραφή ενός συγκεκριμένου συμφωνητικού. «Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο, καθώς στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 επιχειρήσεις με εργαζόμενους» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Βασίλης Κανακάκης.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, που βρέθηκε σήμερα στο πλευρό των ναυπηγοεπισκευαστών και των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, είπε ότι «οι διαμαρτυρόμενοι τάσσονται κατά της μεθόδευσης του “επενδυτή” COSCO SHIPPING LTD για τη δημιουργία ναυπηγείου στη Ζώνη Περάματος», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό θα σημάνει τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και θα βάλει λουκέτο σε 2.000 επιχειρήσεις, ενώ θα επιφέρει τη φτωχοποίηση των κοινωνιών του ευρύτερου Πειραιά».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Χρ. Βρεττάκος σημείωσε την αντίθεσή του στα επεκτατικά σχέδια της Cosco και μίλησε για τις γενιές και γενιές ανθρώπων της περιοχής που δούλεψαν και έθρεψαν τις οικογένειές τους στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Ο δήμαρχος της πόλης τόνισε ότι η εταιρεία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως «αποικιοκράτης» και δήλωσε «παρών» σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν.

 

 

 

 

 

Share This