Αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ΗΠΑ, όπου εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι νεκροί θα φτάσουν τους 200 χιλιάδες έως τον Σεπτέμβριο του 2020, τη στιγμή που ο ιός εξακολουθεί να θερίζει τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι εφιαλτική, καθώς την ώρα που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και επιχειρείται η χώρα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και να δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ενδεχομένως να βρισκόμαστε ενός νέου, δεύτερου κύματος κρουσμάτων.
Και ενώ οι εκτιμήσεις παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες για τις ΗΠΑ, μια και εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 200.000 έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο ιός πραγματικά θερίζει τη Λατινική Αμερική έχοντας αφήσει πίσω του τουλάχιστον 70.000 νεκρούς.

Η Βραζιλία και το Μεξικό είναι πραγματικά «στο κόκκινο», καθώς είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο, οι δύο αυτές χώρες μαζί με τις ΗΠΑ κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως (1.272 η Βραζιλία, 1.027 οι ΗΠΑ και 596 το Μεξικό).
Αλλά και στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα της – σε Ευρωπαίους πολίτες – από την ερχόμενη Δευτέρα 15/6, αν και τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι σε φθίνουσα πορεία, κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει, ενώ μεγάλες εστίες παραμένουν Ρωσία και Ινδία.

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καταλήξει σε μια κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και να βρει το εμβόλιο που θα βάλει μια και καλή τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 417 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 7,4 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

– Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 7.394.801
– Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 417.109
– Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.000.464 και σε νεκρούς με 112.924
– Δεύτερη σε νεκρούς η Βρετανία με 41.213 θανάτους και τέταρτη με 291.588 κρούσματα
– Τρίτη σε νεκρούς η Βραζιλία με 39.680 – Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα με 772.416
– Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 502.436 και 6.532 νεκρούς
– Πέμπτη σε κρούσματα η Ινδία με 276.583 και 7.745 νεκρούς
– Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 242.280 και 27.136 νεκρούς
– Όγδοο το Περού σε κρούσματα με 208.823 και 5.903 νεκρούς
– Στους 29.322 οι νεκροί στη Γαλλία, 192.068 τα κρούσματα
– Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 185.416 και οι νεκροί σε 8.755
– Στους 15.357 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 129.184 τα κρούσματα
– Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.057 κρούσματα και 4.634 νεκρούς
– Στους 4.746 οι νεκροί στην Τουρκία, 173.036 τα κρούσματα

Δεύτερο κύμα στις ΗΠΑ και εφιαλτικές προβλέψεις για 200.000 νεκρούς

Εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ διατυπώνουν Αμερικάνοι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν πως έως τον Σεπτέμβριο οι νεκροί από τον ιό είναι πιθανό να έχουν φτάσει τους 200.000, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με σήμερα.
Σημειώνεται ότι βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, τα θύματα στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 112.924, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.082 θάνατοι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 2 εκατομμύρια, καθώς σε καθημερινή βάση καταγράφονται περίπου 20.000 κρούσματα, αριθμός που παρά τα περιοριστικά μέτρα δεν μειώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, περισσότερες από 20 Πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ενώ διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης κρουσμάτων σε μερικές ημέρες λόγω των διαδηλώσεων που έγιναν σε όλη την χώρα για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd.

Συγκεκριμένα, στο Νέο Μεξικό, στη Γιούτα και στην Αριζόνα, τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων κατέγραψαν αύξηση 40% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 8/6, οι Πολιτείες της Φλόριντα και του Άρκανσο έχουν μετατραπεί σε νέες εστίες της πανδημίας ενώ δεκάδες Πολιτείες, όπως της Αλάσκα, του Κεντάκι, του Μισσισίπη, της Μοντάνα, της Βόρειας Καρολίνα, του Όρεγκον, κ.α. αναφέρουν αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Πολιτεία του Τέξας ανακοίνωσε 2.053 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο από την έναρξη της επιδημίας, η Πολιτεία της Φλόριντα ανέφερε σε διάστημα μιας εβδομάδας 8.533 νέα κρούσματα, αριθμός που είναι έως τώρα ο υψηλότερος για διάστημα 7 ημερών ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια έφτασαν στο υψηλότερο τους σημείο από τις 13 Μαΐου.
Κατά τον μέσο όρο 11 επιδημιολογικών μοντέλων όπως τον υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα αναμένεται να έχει φθάσει τους περίπου 130.000 την 4η Ιουλίου.

Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν εφιαλτικές τη στιγμή που ο πρόεδρος Trump αναζητά εναγωνίως το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας.
Σε δηλώσεις του στο CNN ο Ashish Jha, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υποστήριξε ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

«Ακόμα κι αν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη κι αν διατηρήσουμε επίπεδη την καμπύλη της επιδημίας, είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα φθάσουμε τους 200.000 θανάτους κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο.
Και μιλάμε μόνο για τον Σεπτέμβριο.
Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει τον Σεπτέμβριο.
Ανησυχώ πολύ για το πού πάμε τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Jha, επισημαίνοντας ότι κατανοεί ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν είναι έτοιμοι για να επιστρέψουν σε ένα νέο lockdown.
«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν μαζί με τον ιό.
Αυτό σημαίνει ότι 800 με 1.000 Αμερικάνοι θα πεθαίνουν κάθε ημέρα.
Θα έχουμε άλλους 100.000 έως τον Σεπτέμβριο

Αυτό είναι ένα καταστροφικό κόστος» τόνισε ο Jha, εκτιμώντας ότι ο υψηλός αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ συνδέεται άμεσα με το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις χωρίς να έχει ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως είπε ο Jha, οι θάνατοι δεν είναι κάτι που επαφίεται «στη μοίρα», μπορούν να αποτραπούν με την αύξηση των τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών, την αυστηρή τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και τη διεύρυνση της χρήσης μασκών.

 

 

 

 

 

Share This