Πτώση πάνω από 7% κατέγραψε το αμερικανικό αργό τη Νέα Υόρκη, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προέβλεψε μακρύ το δρόμο προς την ανάκαμψη για την οικονομία των ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα τα αποθέματα αργού Αμερικής αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό οδήγησε τα συμβόλαια να υποχωρήσουν κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές στην οικονομία και ανέφερε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν πιθανώς για τα επόμενα χρόνια, επιβαρύνοντας τις αγορές μετοχών παγκοσμίως.
Υπήρχαν επίσης φόβοι ότι ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων από τον Covid 19 στις ΗΠΑ ενδέχεται να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάρρωσή της οικονομίας. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν επίσης μια αύξηση-έκπληξη.
Οι παγκόσμιες περικοπές στον εφοδιασμό καθώς και η χαλάρωση των μέτρων σε ορισμένες χώρες έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρέλαιου υψηλότερα καθώς είχαν βυθιστεί κάτω από το μηδέν τον Απρίλιο. Ωστόσο, η ανάκαμψη της ζήτησης είναι άνιση στην Ασία και υπάρχουν ακόμη τεράστιες ποσότητες πετρελαίου αποθηκευμένες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Στις Η.Π.Α., ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού οδήγησε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη
χώρα στα 2 εκατομμύρια.
«Το ράλι των τιμών του πετρελαίου ξεπέρασε τα βασικά», δήλωσε ο Ehsan Khoman, επικεφαλής της έρευνας MENA της
MUFG Bank.
Τιμές:
-Το West Texas Intermediate για τον Ιούλιο, η παράδοση υποχώρησε 2,80 $ στα 36,80 $ το βαρέλι στις 8:38 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης.
-Το brent crude για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έχασε 6% στα 39,22 $ το βαρέλι
-Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,72 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα σε 538,1 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο δεδομένων που συνέλεξε το Bloomberg από το 1982.
Σε μια πιο θετική ένδειξη, τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο κενό για να καθαριστεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 180 εκατομμύρια βαρέλια αργού που αποθηκεύονται στη θάλασσα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Vortexa.
Πηγή: Bloomberg
Share This