Σαφές ενδείξεις οτι η Τουρκία έχει αποφασίσει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έναντι των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ προκύπτουν τις τελευταίες ώρες από την έντονη κινητικότητα αεροσκαφών της τουρκικής αεροπορίας προς την Λιβύη.

Σύμφωνα με αναφορές του εξειδικευμένου σαιτ Itamilradar έχουν απογειωθεί από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Λιβύη δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 καθώς και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας μεταξύ των οποίων και μαχητικά F-16. Υπενθυμίζεται οτι χθες το ελληνικό πολεμικό ναυτικό εντόπισε καράβι που μετέφερε όπλα στη Λιβύη συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα.

Αυτές οι κινήσεις σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές υποδηλώνουν οτι η Τουρκία υποστηρίζει μια τελική επίθεση εναντίον του στρατηγού Χάφταρ με πρώτο και σημαντικότερο στόχο την πόλη της Σύρτης που έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία σε σχέση με την πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης.

Το διεθνές πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για αυτές τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν καθώς όπως αναφέρουν οι New York Times στην τελευταία τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τράμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος άναψε πράσινο στις τουρκικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποδυναμωθεί η θέση της Ρωσίας στη Λιβύη. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές οτι Ρώσοι μισθοφόροι που υποστήριζαν τις δυνάμεις του Χάφταρ έχουν αποχωρήσει από την Λιβύη.

 

 

 

Share This