Ύφεση αλλά και ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία προέβλεψε ο πρόεδρος της Lyktos Group, ενώ υπογράμμισε ότι τα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργήσει η νέα κρίση θα είναι διαχειρίσιμα.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο πρόεδρος της Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, προβλέποντας πως, παρά την ύφεση που αναμένει να φτάσει το 8%, «η οικονομία θα εκτοξευτεί σαν ελατήριο». Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, τόνισε πως στην προηγούμενη κρίση δεν είχαν τις βοήθειες και τις δυνατότητες που έχουν σήμερα, ενώ υπήρξε και μια τάση στοχοποίησής τους και τόνισε πως τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμα.

Μιλώντας στο Delphi Forum ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στον κορονοϊό λέγοντας πως «βλέπουμε την Ευρώπη να αντιδρά με τέτοια ταχύτητα και σε τέτοια έκταση» και τόνισε ότι χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. αλλά και την σοβαρή  κυβερνητική παρέμβαση, η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη διευκρινίζοντας πως το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από τις δημόσιες δαπάνες και τις μεταβιβαστικές πληρωμές. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σάλλας, στην προηγούμενη κρίση η Ελλάδα, συνυπολογίζοντας και την παραοικονομία, έχασε το 35% του ΑΕΠ της.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σάλλας ανέφερε πως η χαλάρωση των δεικτών οι δυνατότητες επέκτασης και δημιουργίας κέρδους με τη χορήγηση δανείων δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν παραγωγικά την κρίση. Για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία, ο κ. Σάλλας τα χαρακτήρισε διαχειρίσιμα καθώς η δυναμική των τραπεζών πλέον μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, ενώ έχουν δημιουργηθεί τα εργαλεία για να προχωρήσει η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα NPEs όπως ο Ηρακλής. «Και ενώ πριν μια 10ετία δεν είχαμε τα ίδια εφόδια, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται στην  είσοδο των μεγάλων ξένων επενδυτών στη συγκεκριμένη  αγορά (των κόκκινων δανείων)», εξήγησε.

Σε ότι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, ο κ. Σάλλας σημείωσε πως είναι ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς προκειμένου να αποτραπεί η κρατικοποίηση των τραπεζών,  τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να δημιουργήσουν κέρδη περίπου 56 δισ. ευρώ για τα επόμενα 16-18 χρόνια, ώστε να διατηρήσουν τα 16 δισ. ευρώ κεφάλαια που προκύπτουν από το DTC.

Oι τράπεζες δεν θα χρειαστούν στην παρούσα φάση ανακεφαλαιοποίηση ούτε ασφαλώς τα χρήματα των καταθετών κινδυνεύουν τόνισε πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Η χαλάρωση των δεικτών και οι καινούριες εργασίες των τραπεζών που θα δημιουργήσουν κέρδη είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο σε κάποια φάση θα χρειαστεί ενίσχυση κεφαλαίων είπε ο κ. Σάλλας.

Ερωτώμενος για την είσοδο νέων τραπεζών στην αγορά απάντησε πως 2,3,4 τράπεζες δεν αλλάζουν τη δομή του τραπεζικού συστήματος. Εκείνο που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα είναι ευελιξία και ταχύτητα για να ανταποκριθούν  στα αιτήματα της εποχής και να χρηματοδοτήσουν σωστά την οικονομία. Αν δεν ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση οι τράπεζες ούτως ή άλλως δεν έχουν μέλλον επεσήμανε ο κ. Σάλλας.

Ασφαλώς υπάρχουν υγιή κεφάλαια και ισχυροί κλάδοι οι οποίοι δεν έχουν προσεγγιστεί όσο θα έπρεπε από τις τράπεζες μετά την κρίση. Είναι τομείς που πρέπει να βοηθηθούν όπως  η πράσινη οικονομία για την οποία θα απαιτηθούν επενδύσεις 40 δισ. ευρώ ως το 2030 . Τα τρόφιμα και η μεταποιητική βιομηχανία ο τουρισμός με ότι αυτός συμπεριλαμβάνει στην ευρύτερη έννοια από τις μεταφορές ως την αναψυχή αποτελούν επίσης τομείς που πρέπει να χρηματοδοτηθεί η δραστηριότητά τους, είπε.

«Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας όπως φάνηκε από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση έδειξε ότι υπάρχει ένας συγκροτημένος λαός και μια συγκροτημένη κυβέρνηση, αποφασισμένοι κλάδοι και αποφασισμένοι επιχειρηματίες και όλοι μαζί μπορούμε με τη βοήθεια της Ε.Ε να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Με αφορμή τον κορονοϊό αλλάζει η Ελλάδα» κατέληξε

Share This