Το ευρώ αποδείχθηκε μεγάλος νικητής της μείωσης των φόβων για τον κορωνοϊό παγκοσμίως, σημειώνοντας άνοδο 5% μόνο τον προηγούμενο μήνα. Τώρα ωστόσο μπορεί να μετατραπεί σε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα «σκαρφάλωσε» σε υψηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου, ωστόσο τα κέρδη του αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμα. Ξεπεράστηκε από τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια όπως το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο, ενώ το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων ανταγωνιστών του.

Αυτό έκανε το ευρώ να σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις σε διάστημα τεσσάρων ημερών έναντι του φράγκου εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για αναζωπύρωση της πανδημίας, αφού  τα στοιχεία έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ.

«Το ρίσκο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας μπορεί να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου», αναφέρει ο Neil Jones, επικεφαλής πωλήσεων συναλλάγματος της Mizuho Bank.

Το ευρώ μπορεί να διευρύνει τις απώλειες εκτός κι αν οι περιορισμοί συνεχίσουν να χαλαρώνουν και οι κυβερνήσεις εγκρίνουν ομόφωνα την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης. Με την τοποθέτηση των επενδυτών να είναι τώρα πιο ισορροπημένη και τα τεχνικά διαγράμματα να ανάβουν προειδοποιητικά σημάδια, η αγορά είναι απίθανο να κυνηγήσει τυχόν υψηλότερα κέρδη.

Το ευρώ χτύπησε διαδοχικά υψηλά, ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν σχετίζονταν σε θεμελιώδη μεγέθη. Ρίσκα όπως οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit παραβλέφθηκαν καθώς τα hedge funds κυνηγούσαν υψηλότερες αξίες τόσο στην αγορά σποτ όσο και στην αγορά των options.

Οι επενδυτές δεν πείστηκαν αρχικά ότι το ευρώ θα ξέφευγε από το εύρος των $1,08-$1,12 των τελευταίων μηνών, ωστόσο τα hedge funds αύξησαν την έκθεσή τους αναμένοντας άνοδο. Αυτό αύξησε τα στοιχήματα για ράλι πέραν του 1,20 δολ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η στήριξη από μετοχές σύντομα θα μειωθεί. Οι μισές από τις μετοχές του Stoxx Europe 600 διαπραγματεύονται υψηλότερα από τη μέση τιμή που εκτιμούν οι αναλυτές για το επόμενο 12μηνο μετά από ένα γρήγορο ριμπάουντ, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη απόκλιση μετά το θερινό ράλι του 2015.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This