Του Andrew Solender

Η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει κατρακυλήσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Gallup, πέφτοντας κάτω από το 40%, καθώς οι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν σε μεγάλο βαθμό του χειρισμούς του στο θέμα της πανδημίας του κορονοϊού και ακόμη περισσότερο στην οικονομία.

Με βάση τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.034 ψηφοφόρων μεταξύ 28 Μαΐου και 4 Ιουνίου, μόλις το 39% των ερωτηθέντων εγκρίνει τον τρόπο διακυβέρνησης του Τραμπ, έναντι ποσοστού 57% που τον κρίνει αρνητικά. Τον Μάιο το 49% των ψηφοφόρων έκρινε θετικά τον Τραμπ έναντι ποσοστού 48% που είχε αρνητική εικόνα.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 40% σε δημοσκόπηση της Gallup από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Ουκρανίας, το οποίο οδήγησε στην παραπομπή του, αλλά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από το 35% που συγκέντρωνε το 2017.

Η νέα αυτή δημοσκόπηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ΗΠΑ που βρίσκονται αντιμέτωπες με την πανδημία του κορονοϊού, τις διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια κατά της αστυνομικής βίας, μια καταρρακωμένη οικονομία και το ποσοστό της ανεργίας στο 13,3%, και με τον Τραμπ να αγωνίζεται να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά αποτελεσματικά.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει, ειδικότερα, η αποδοχή των ψηφοφόρων στον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μόλις το 42% τον εγκρίνει έναντι 58% που τον αποδοκιμάζει, όταν τον Απρίλιο και τον Μάρτιο το ποσοστό όσων έκριναν θετικά τους χειρισμούς του ήταν 50% και 60% αντίστοιχα.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων κρίνει αρνητικά όμως και τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος διαχειρίζεται τα θέματα της οικονομίας, με το 47% να έχει θετική εικόνα έναντι ποσοστού 51% που αρνητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ η δημοτικότητα του Τραμπ βαίνει συνεχώς μειούμενη, με την κατρακύλα να επιταχύνεται μετά την αντίδρασή του στις διαδηλώσεις που πυροδότησε η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο δημοσκοπήσεων RealClearPolitics η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έφτασε στο ζενίθ της τον Μάρτιο, όταν ανήλθε στο 47,1%, με το ποσοστό αυτών που έκριναν αρνητικά τον τρόπο διακυβέρνησής του να διαμορφώνεται στο 49,5%. Ωστόσο, η ψαλίδα μεταξύ των θετικά διακείμενων στους χειρισμούς του Τραμπ και τον δυσαρεστημένων διευρύνθηκε στη συνέχεια, και από μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες και κάτι που ήταν τον Μάρτιο, αυξήθηκε στις 6 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάιο και τώρα πλέον έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τις 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επικρίνεται για τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να καταγράφουν μέχρι σήμερα σχεδόν 2 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 110.000 θανάτους, αλλά και για την αντίδρασή του στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και στις επακόλουθες διαδηλώσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, μόλις το 33% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο που ο Τραμπ διαχειρίστηκε όσα ακολούθησαν τον θάνατο του Φλόιντ, ενώ το 56% τον κρίνει αρνητικά.

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση της δημοτικότητας του Τραμπ έχει ωφελήσει τους Δημοκρατικούς. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν, με βάση τα στοιχεία της RealClearPolitics, προηγείται του νυν προέδρου με 8 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 4 μονάδων τον Μάιο, με την τελευταία δημοσκόπηση του CNN να ανεβάζει το προβάδισμά του στις 14 μονάδες. Επιπλέον, ο Μπάιντεν έχει αυξήσει τα ποσοστά του και πλέον συναγωνίζεται τον Τραμπ σε πολιτείες που συνήθως κλίνουν υπέρ των Ρεπουμπλικανών, όπως το Τέξας και η Τζόρτζια. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί που θεωρούνταν αουτσάιντερ για την ανάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας φαίνεται να έχουν πλέον ελαφρύ προβάδισμα, ενώ έχει ενισχυθεί και το ποσοστό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ήδη κατέχουν την πλειοψηφία.

Πηγή: Forbes

 

Share This