Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς βιώνει μια πρωτοφανή ύφεση και η πανδημία ενός ιού μαίνεται. Μια περίοδο που το κοινωνικοοικονομικό χάος θα επικρατήσει σε μη ελεγχόμενα επίπεδα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης που υπήρξε ποτέ μετά την εποχή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Guterres είπε ότι η πανδημία του ιού θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια στην άμεση φτώχεια, λέγοντας περαιτέρω ότι οι χώρες πρέπει να δράσουν τώρα για να ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια.

Αλλιώς θα διακινδυνεύσουν μια μεγάλη κρίση. “Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι υπάρχει μια επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική επείγουσα κατάσταση που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες”, είπε σε μήνυμα ο Guterres.

“Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις των προσπαθειών μας για τον έλεγχο της πανδημίας”.

Ο Guterres επεσήμανε ότι εκατομμύρια είχαν ήδη υποφέρει από πείνα και υποσιτισμό πριν από την πανδημία.
Τώρα μια κρίση στη δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με μια παγκόσμια ύφεση, προκάλεσε την τέλεια καταιγίδα ακραίας φτώχειας και πείνας που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παρατεταμένη περίοδο κοινωνικής αναταραχής.

Ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων στον κόσμο βρίσκεται υπό μια άνευ προηγουμένου απειλή, που δεν έχει ξαναδεί στην πρόσφατη μνήμη, καθώς το lockdown περιόρισε την ικανότητα των ανθρώπων να αγοράζουν και να πωλούν τρόφιμα.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε ο Torero.
«Αυτή θα είναι μια πολύ διαφορετική επισιτιστική κρίση από αυτήν που έχουμε δει».

 

 

 

 

Share This