«Δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμη (την κρίση). Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στους υπουργούς Υγείας, της ΕΕ.

Ηκρίση δημόσιας υγείας που προκαλεί η πανδημία covid-19 στην Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σήμερα, καλώντας τις κυβερνήσεις να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν τη συστηματική διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους πολίτες και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

«Δεν την έχουμε ξεπεράσει ακόμη (την κρίση). Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε η κυρία Κυριακίδου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών για νέο κύμα της επιδημίας covid-19, καθώς οι χώρες του μπλοκ έχουν αρχίσει να ανοίγουν και πάλι σταδιακά τις οικονομίες τους και τα σύνορά τους, αλλά και μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πιθανό ένα δεύτερο «κύμα»

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος covid-19 που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown είναι μέτριος με υψηλός, και εξαρτάται από τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους πολίτες.

Το ECDC εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια μέτρια αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και τόνισε ότι η ασθένεια στις ευρωπαϊκές χώρες έχει περάσει την κορύφωσή της.

«Η πανδημία δεν έχει περάσει», υπογράμμισε η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC σε ανακοίνωσή της. Πρόσθεσε εξάλλου ότι αν και παρατηρείται πτωτική τάση στις νέες μολύνσεις σε όλη την Ευρώπη, χρειάζεται να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. «Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση προς τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση και να τηρηθούν τα υψηλά στάνταρ στην υγιεινή των χεριών και τους κανόνες συμπεριφοράς” που αφορούν τη χρήση μάσκας. Η συμβολή όλων θα κάνει τη διαφορά», όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλαν πολλές χώρες περιόρισαν τη μετάδοση της covid-19. Όμως παράλληλα επεσήμανε ότι τα lockdown “ προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά” και ότι πολλές χώρες πλέον έχουν αρχίσει να ανοίγουν ή έχουν ήδη ανοίξει καταστήματα και δημόσιους χώρους.

«Αυτή τη στιγμή, λίγο πριν την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς οι χώρες μέλη χαλαρώνουν τους περιορισμούς, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να μην τηρούν πιστά τα συνιστώμενα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν, λόγω της ‘κόπωσης της απομόνωσης’», προειδοποίησε το ECDC. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της covid-19 σε επίπεδα που θα απαιτήσουν και πάλι την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων είναι μεγάλος, αν το lockdown αρχίσει να αίρεται όταν ακόμη υπάρχουν μολύνσεις στην κοινότητα και δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστήματα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

Όμως ο κίνδυνος θα είναι μέτριος, αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πιο σταδιακά, αν η μετάδοση του ιού έχει περιοριστεί σε σποραδικές εστίες και αν υπάρχει ένα σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

 

 

Share This