Εικόνα κατάρρευσης της βρετανικής οικονομίας τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 20,4% σε σχέση με τον Μάρτιο έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 18,4%.

Η μείωση που συντελέστηκε είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολύ χειρότερη από την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση και θέτει τη χώρα σε τροχιά ύφεσης.

Όπως σχολιάζει ο Chris Giles, οικονομικός συντάκτης των FT με ανάρτησή του στο Twitter, η βρετανική οικονομία σε μόλις δύο μήνες έχασε 18 χρόνια ανάπτυξης.

Τον Μάρτιο το βρετανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 5,8%.

Chris Giles

@ChrisGiles_
It’s bad. UK economy in 2 months lost 18 years of growth

Προβολή εικόνας στο Twitter
423
9:25 π.μ. – 12 Ιουν 2020
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
394 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Όπως σημειώνει το Sky News, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Αντιδρώντας στα στοιχεία, ο υπουργός Υγείας, Edward Argar, ανέφερε μιλώντας στο Sky News ότι η πτώση ήταν «ξεκάθαρα μια σημαντική συρρίκνωση» ωστόσο «δεν ήταν αναμενόμενη» δεδομένης της πανδημίας.

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Rishi Sunak, ανέφερε ότι «σε συνάφεια με πολλές άλλες οικονομίες στον κόσμο, ο κορωνοϊός επέφερε σοβαρότατο πλήγμα στην οικονομία μας».

«Οι γραμμές στήριξης που δώσαμε με το πρόγραμμά μας, τις επιχορηγήσεις, τα δάνεια και τις φορολογικές περικοπές έχουν προστατεύσει χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια θέσεις εργασίας – δίνοντάς μας την καλύτερη ευκαιρία να ανακάμψουμε γρήγορα μόλις ανοίξει η οικονομία. Εκπονήσαμε το σχέδιό μας να ανοίξουμε σταδιακά και με ασφάλεια την οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα, περισσότερα κεντρικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν ξανά καθώς αρχίζουμε να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο φυσιολογική».

 

Share This