Έφθασε ως τις 651 μονάδες ο Δείκτης πριν το μεσημέρι, χάρη στην άνοδο των τραπεζών, άλλα γρήγορα υποχώρησε. Ουραγός της Ευρώπης η αγορά, καθώς ο Euro Stoxx 600 κερδίζει σχεδόν 1,50%.

Ηαδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να κινηθεί υψηλότερα από τις 650 μονάδες, παρά την ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών, γίνεται αισθητή στη σημερινή συνεδρίαση, που φέρνει και πάλι το ΧΑ σε θέση ουραγού των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες κερδίζουν αρκετό έδαφος, μετά τη χθεσινή μεγάλη «βουτιά» στη Νέα Υόρκη, που ήταν αποτέλεσμα των ανησυχιών για νέο «χτύπημα» της πανδημίας και των δυσμενών προβλέψεων της Fed για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ενισχυθεί λίγο πάνω από τις 651 μονάδες πριν τις 12.00, αλλά έκτοτε μπήκε σε καθοδική τροχιά, ταλαντεύτηκε γύρω από το χθεσινό κλείσιμο των 645 μονάδων, με οριακή μεταβολή, και λίγο πριν τις 13.30 γύρισε πτωτικά (-0,20%) στις 643 μονάδες, καθώς έχασαν κάποιο έδαφος οι τραπεζικές μετοχές.

Η συνεδρίαση έχει «δύο πρόσωπα», καθώς οι τραπεζικές μετοχές προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει σχεδόν 2%, επειδή θεωρούνται υποτιμημένες από τους επενδυτές, ενώ αδυναμία δείχνουν τα blue chips, που είχαν σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους: πτώση σχεδόν 1% καταγράφουν ΟΤΕ και ΔΕΗ, σχεδόν 2% υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, ενώ το Δείκτη στηρίζουν με την άνοδό τους η Coca Cola (0,80%) και η Motor Oil (2%).

Την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης «ταλαιπωρείται» στο ΧΑ, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν με αρκετό δυναμισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη που καταγράφει σήμερα ο ευρύς δείκτης STOXX 600 πλησιάζουν το 1,50%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η δευτερογενής αγορά των κρατικών ελληνικών τίτλων δίνει τελείως διαφορετική εικόνα από το Χρηματιστήριο, πιθανότατα χάρη και στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ με αγορές τίτλων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά, στο 1,32%, ενώ μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η απόδοση του 5ετούς, στο 0,560%.

 

 

 

Share This