Η γερμανική κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας με 130 δισ. ευρώ, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ειδική συνεδρίαση σήμερα Παρασκευή, το υπουργικό συμβούλιο υπέγραψε κρίσιμης σημασίας αποφάσεις που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στόχος είναι να εγκριθεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου από το κοινοβούλιο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η Κάτω Βουλή (Bundestag), συνήθως ξεκινά μια δίμηνη διακοπή στις αρχές Ιουλίου.

Με τις εξαγωγές να καταρρέουν και την ανεργία να αυξάνεται, η κυβέρνηση πιέζεται να μπει σε δράση. Από 1ης Ιουλίου σχεδιάζεται μείωση του ΦΠΑ, ώστε να δοθεί ώθηση στην καταναλωτική ζήτηση μετά το lockdown. Αλλα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό περιλαμβάνουν την παροχή έκτακτης βοήθειας για μικρές μκαι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οικογενειακό μπόνους ύψους 300 ευρώ για κάθε παιδί και αλλαγές στη φορολογία οχημάτων ώστε να δοθεί κίνητρο για την αγορά λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων.

«Είτε πρόκειται για νέα αυτοκίνητα, ψυγεία, τηλεοράσεις – όλα μπορούν να προωθηθούν», με τη βοήθεια της μείωσης του φόρου, η οποία αναμένεται να λήξει στο τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier σε συνέντευξή του. «Αυτό θα προσφέρει σημαντική στήριξη στη γερμανική οικονομία. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει κι ένα χρονικός περιορισμός », ώστε να σπεύσει ο κόσμος για να επωφεληθεί από τις μειώσεις.

Το σχέδιο των 57 σημείων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, από την προώθηση της κατανάλωσης έως τη στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας και την αναβάθμιση της τεχνολογίας.

Μερικά από τα βασικά σημεία:

– Μείωση του ΦΠΑ στο 16% από 19% ως τα τέλη του 2020 με κόστος 20 δισ. ευρώ
– Χρηματοδότηση – γέφυρα για μικρές και ΜμΕ έως και 25 δισ. ευρώ
– Επιτάχυνση των επενδύσεων ύψους 10 δισ. σε ψηφιακά, αμυντικά πρότζεκτ και προγράμματα για την ασφάλεια
– Φορολογικά κίνητρα για εταιρικές επενδύσεις, επηρεάζοντας τα κρατικά έσοδα κατά 6 δισ.
– 5,9 δισ. για ενίσχυση προς τους δήμους
– Οικογενειακά μπόνους 300 ευρώ για κάθε παιδί. Συνολικό κόστος 4,3 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον δανεισμό φέτος σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτήσει το μαζικό πακέτο στήριξης. Η αναγκαία συμπλήρωση του προϋπολογισμού απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This