Η ισπανική αγορά real estate των 6 τρισ. δολαρίων βρίσκεται πριν το νέο κραχ σύμφωνα με οικονομολόγους που εξετάζουν τον αντίκτυπο στη ζήτηση ακινήτων που είχε το lockdown στην Ευρώπη.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το μέγεθοςτου πλήγματος στη ζήτηση που προκλήθηκε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε τον Μάρτιο, εμπειρογνώμονες που μελετούν την ισπανική αγορά λένε ότι το πλήγμα στις τιμές κατοικιών το 2020 μπορεί να κυμαίνεται από 6,5% έως 15%.

«Βρισκόμαστε στη αρχή μιας βουτιάς στις τιμές των ακινήτων που θα γίνει εμφανής μόνο τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Γκονζάλο Μπερναρντός, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Μέχρι το τέλος του έτους, οι τιμές θα έχουν μειωθεί κατά 12%, επειδή αυτή είναι ίσως η πιο έντονη οικονομική κρίση που είχαμε.»Η επικείμενη συντριβή έρχεται αφού η ισπανική αγορά real estate σημείωσε άνοδο κατά 32% από την αρχή της προηγούμενης κατάρρευσης στις αρχές του 2014.

Σε αυτούς που προβλέπουν μείωση άνω του 10% φέτος περιλαμβάνονται ο Ρέιμοντ Τόρες του think tank Funcas της Μαδρίτης και ο Αλεσάντρο Ινουρέτα σύμβουλος ακινήτων και πρώην οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας. Ο Φερνάντο Ροντρίγκεζ ντε Ακούνα, διευθυντής συμβούλων ακινήτων με έδρα τη Μαδρίτη, R.R. de Acuna & Asociados, προβλέπει πτώση 6,5%.

Οι σύμβουλοι λένε ότι κανένας παράγοντας δεν είναι τόσο σημαντικός για τις τιμές των κατοικιών όσο η αύξηση της απασχόλησης και οι προοπτικές της οικονομίας. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, το ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος στο χειρότερο σενάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας – ήδη στο 14% πριν από την πανδημία – θα μπορούσε να φτάσει στο 18,1% ή και στο 23,6%.

Η Navarra και η Castilla y Leon, δύο από τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, παρουσίασαν μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές ζήτησης τον Μάιο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από το Ισπανικό υπουργείο Υγείας, τον οργανισμό στατιστικών του ΙΝΕ και την Idealista .com, τον μεγαλύτερο ιστότοπο πωλήσεων ακινήτων. Σε αντίθεση, στις περιφέρειες με τα λιγότερα κρούσματα – Ανδαλουσία, Βαλεαρίδες Νήσοι και Μούρθια – οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 3,8% σε 6%.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατάρρευση της αγοράς κατοικιών δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο στην προηγούμενη κρίση. Οι τιμές για τα μεταχειρισμένα σπίτια στην Ισπανία θα μειωθούν 6% σε 7% φέτος, αλλά θα ανακάμψουν πολύ πιο γρήγορα, δήλωσε η Μίριαμ Γκοϊκοτσέα επικεφαλής της οικιστικής και εναλλακτικής έρευνας στην CBRE .

Πηγή: Bloomberg

 

Share This