Του Andrew Solender

Με τα κρούσματα του κορονοϊού στην Τάλσα να καταγράφουν ανοδική πορεία, οι ειδικοί του τομέα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του συμβούλου σε θέματα υγείας του Τραμπ, Δρ Άνθονι Φάουτσι, προειδοποιούν για έλλειψη ασφάλειας στην επερχόμενη προεκλογική συγκέντρωση του Αμερικανού προέδρου, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει πολύ κόσμο και πιθανότατα ανθρώπους που δεν δίνουν σημασία στη χρήση μάσκας ούτε παίρνουν στα σοβαρά τον κορονοϊό.

Τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν αυξηθεί στην κομητεία Τάλσα τις τελευταίες ημέρες, με 82 περιπτώσεις να καταγράφονται την Παρασκευή, έναντι μόλις 8 μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας της Τάλσα.

Ωστόσο, ο Τραμπ προετοιμάζει απτόητος τη μεγάλη προεκλογική του συγκέντρωση για την 20ή Ιουνίου, την πρώτη του από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο, για την οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προέδρου έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισιτήριο 200.000 άνθρωποι παρότι ο χώρος όπου θα “φιλοξενηθούν” χωρά μόνο 19.000 άτομα.

Το προεκλογικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου προετοιμάζεται δε για το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια εστία μόλυνσης του κορονοϊού λόγω της προεκλογικής συγκέντρωσης, όχι όμως υποχρεώνοντας όσους θα παρευρεθούν να τηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις και να φορέσουν μάσκες, αλλά καλώντας τους να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι “αναλαμβάνουν οποιοδήποτε ρίσκο” να εκτεθούν στον κορονοϊού και ότι δεν θα μηνύσουν το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Από τη μεριά τους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προειδοποιούν τους διοργανωτές εκδηλώσεων “να προετοιμαστούν για την πιθανότητα εκδήλωσης εστιών στις κοινότητές τους” μετά τη διεξαγωγή μεγάλων συγκεντρώσεων, ενώ και ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, έχει εκδώσει οδηγία με την οποία συστήνει τήρηση “της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με την αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, πολυπληθών συγκεντρώσεων και τη διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο”.

Η Λιάν Στέφενς, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγείας της Τάλσα, δήλωσε στο Forbes ότι “ανησυχούν για την ασφάλεια σε οποιαδήποτε μεγάλη συνάθροιση σε κλειστούς χώρους όπου τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι δύσκολο να τηρηθούν”, ενώ ο διευθυντής της Υπηρεσίας δήλωσε το Σάββατο: “Εύχομαι να μπορούσαμε να την αναβάλουμε”.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, ο Δρ Άνθονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τις μεγάλες συναθροίσεις, όπως η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, ή οι διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ, “επικίνδυνες” και “ριψοκίνδυνες”, ενώ ο Δρ Ασίς Τζα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε στο Associated Press την Κυριακή ότι η προεκλογική συγκέντρωση αποτελεί “μια εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δρ Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επίτροπος της κυβέρνησης Τραμπ στον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ και συνεργάτης του American Enterprise Institute, ο οποίος δήλωσε στο CBS News την Κυριακή ότι “σίγουρα θα σύστηνε” τη μη συμμετοχή στην προεκλογική συγκέντρωση και πρόσθεσε ότι θα συμβούλευε την κυβέρνηση “να αναβάλει τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις άμεσα”.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ενώ το 89% των Δημοκρατικών και το 72% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν μάσκα κάθε φορά ή τις περισσότερες φορές που βγαίνουν από το σπίτι, μόλις το 58% των Ρεπουμπλικανών κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ίδρυμα της Οικογένειας Κάιζερ τον Μάιο. Το ποσοστό αυτό έχει πιθανότατα μειωθεί περαιτέρω, καθώς δημοσκόπηση της OH Predictive της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα διαπίστωσε ότι μόλις το 32% των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν πως ανησυχούν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό για τον ιό, ποσοστό μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο και 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο.

“Αυτός ο ιός ευδοκιμεί πραγματικά όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και έχουν κατά πρόσωπο επαφές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούν να υπάρξουν περιπτώσεις υπερμετάδοσης εκτός και αν συγκεντρωθούν κάπου πολλοί άνθρωποι, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις συγκεντρώσεις οποιουδήποτε μεγέθους”, επεσήμανε στο Business Insider ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, Ουίλιαμ Σάφνερ.

Παρότι λοιπόν ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Λάρι Κούντλου, τόνισε στο CNN την Κυριακή ότι οι συμμετέχοντες στην προεκλογική συγκέντρωση θα πρέπει να φορούν μάσκες, υπάρχουν πολλοί λόγοι που καταδεικνύουν ότι αυτό δεν θα τηρηθεί ευρέως. Ο ίδιος ο Τραμπ εξάλλου έχει συστηματικά αποφύγει να χρησιμοποιήσει μάσκα, έχοντας γελοιοποιήσει ακόμη και τη χρήση της, θεωρώντας ότι αποτελεί σημάδι αδυναμίας. Έχει επίσης παραβεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολλές περιπτώσεις.

Πηγή: Forbes

 

Share This