Τα όρια στην παραγωγή πετρελαίου που υιοθετήθηκαν από μια ομάδα μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, σύντομα θα βοηθήσουν στο να επανέλθουν οι τιμές στα «φυσιολογικά επίπεδα», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οταν οι αγορές κατέρρεαν λόγω της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης λόγω πανδημίας τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, η ιδέα ότι το πετρέλαιο μπορεί να επανέλθει στα 40 δολ/βαρέλι φαινόταν σαν «όνειρο», ανέφερε ο Σουχάιλ Αλ Μαζρούι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα. Αυτά όμως ήταν πριν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που έχει γίνει ποτέ.

Οι τιμές μπορεί να επιστρέψουν στο «φυσιολογικό» εντός ενός ή δύο ετών, καθώς οι μειώσεις που αγγίζουν τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αφαιρούν τα περισσευούμενα βαρέλια από την αγορά, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ.

«Εχουμε πολύ καλά δείγματα για αύξηση της ζήτησης. Εχουμε δει να αυξάνονται τα νούμερα από τα αυτοκίνητα που κινούνται», είπε, παραθέτοντας την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα σε Κίνα, Ινδία Και Ευρώπη.

Πάντως, πρόσθεσε ότι η πορεία των τιμών θα καθοριστεί και από το αν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος κρουσμάτων κορωνοϊού που θα οδηγήσει σε lockdown οικονομιών για ακόμα μια φορά.

Όπως είπε ο Μαζρούι, αυτή τη στιγμή η αγορά έχει επιστρέψει στα επίπεδα κατανάλωσης του 2013.

Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ο ΟΠΕΚ+ στοχεύει στην υποστήριξη του ράλι που οδήγησε το μπρεντ στον υπερδιπλασιασμό της τιμής του στα 40 δολ/βαρέλι, μειώνοντας τη φετινή απώλεια στο 40%.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This