Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με την κινεζική Huawei στον καθορισμό των κριτηρίων για τεχνολογίες νέας γενιάς. Η εν λόγω κίνηση αποτελεί σημανιτκό βήμα, βάσει του CNBC καθώς σηματοδοτεί τη δυνατότητα συμμετοχής στον καθορισμό των αποκαλούμενων προτύπων (στάνταρντ), δηλαδή των κανόνων που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας κρίσιμης σημασίας τεχνολογιών.

Τον Μάιο του 2019 η Huawei μπήκε στην αμερικανική μαύρη λίστα που ονομάστηκε «Entity List» και η οποία προέβλεπε ότι οι αμερικανικές εταιρείες απαγορευόταν να συνεργάζονται με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό και απαιτούνταν άδεια για να πουλήσουν σε αυτήν. Ωστόσο, η δημιουργία της μαύρης λίστας δημιούργησε σύγχυση σχετικά με το αν οι αμερικανικές εταιρείες μπορούσαν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τον καθορισμό των στάνταρντ, αλλά και σε οργανισμούς όπου συμμετέχει και η Huawei.

Πλέον, το υπουργείο Εμπορίου αλλάζει αυτόν τον κανόνα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν σε οργανισμούς καθώς και να συνεργάζονται με την Huawei στη δημιουργία των στάνταρντ. «Οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τον ηγετικό τους ρόλο στην παγκόσμια καινοτομία. Η ενέργεια αυτή αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης της αμερικανικής εφευρετικότητας για την προώθηση και την προστασία της οικονομικής και εθνικής μας ασφάλειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος. «Το υπουργείο έχει δεσμευτεί να προασπίζεται τη εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής ενθαρρύνοντας την αμερικανική βιομηχανία να συμμετάσχει πλήρως και να υποστηρίζει τις τεχνολογίες των ΗΠΑ ώστε να μετατραπούν σε διεθνή πρότυπα», συμπλήρωσε.

Το Συμβούλιο Εταιρειών Πληροφορικής (Information Technology Industry Council -ΙΤΙ) καλωσόρισε την κίνηση, αναφέροντας στο CNBC ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές εταιρείες να συμμετέχουν , καθώς η αποχή τους δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, πλην των Κινέζων.

Επιμέλεια: Ελπίδα Πουρναρά

 

Share This