Υπάρχει μια χώρα της οποίας η οικονομία φαίνεται να έχει καλύτερη πορεία από άλλες όταν πρόκειται για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Αυτή είναι η Σουηδία.

Η Capital Economics παρουσίασε στοιχεία που δίνουν στη Σουηδία ένα αδιάψευστο πλεονέκτημα. Το ΑΕΠ της Σουηδίας θα συρρικνωθεί κατά 8% όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία η συρρίκνωση κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις που καλύπτουν το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι ΗΠΑ βρίσκονται κάπου στη μέση, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

«Η διαφορά στην έκταση της οικονομικής ζημίας που προκάλεσε η πανδημία είναι εντυπωσιακή», δηλώνει ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Η Σουηδία διατήρησε ανοιχτά καταστήματα, γυμναστήρια, σχολεία και εστιατόρια σε όλη την πανδημία. Η στρατηγική αυτή, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση,  δεν διαμορφώθηκε με γνώμονα την οικονομία, είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο. Μάλιστα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας παραδέχτηκε ότι θα επέλεγε ένα αυστηρότερο lockdown.

Η Σουηδία ισχυρίζεται ότι η προσέγγισή της βασίστηκε στην υπόθεση ότι ο Covid-19 δεν θα εξαφανιστεί άμεσα, κάτι που σημαίνει ότι το αυστηρό κλείδωμα της χώρας δεν θα βοηθούσε στη διακοπή της διάδοσης μακροπρόθεσμα.

Όμως οι Σουηδοί έχουν αρχίσει να χάνουν την πίστη τους στη στρατηγική της κυβέρνησής τους καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται.

« Η επιβολή χαλαρών μέτρων περιορισμού της Σουηδίας αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και η αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού θα πάρει μήνες, αν όχι χρόνια για να φανεί». Αλλά, τουλάχιστον μέχρι τώρα, φαίνεται ότι η οικονομία της έχει πληγεί λιγότερο», αναφέρει η έκθεση.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας και η κεντρική τράπεζα εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας υπέστη μικρότερο πλήγμα από άλλες. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών Magdalena Andersson κάλεσε τος πολίτες  να στηρίξουν τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί περίπου 7%.

Πάντως, η πραγματική έκταση της συρρίκνωσης στην παραγωγή θα ξεκαθαρίσει όταν δοθούν τα στοιχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, μια νέα σειρά προβλέψεων από την Danske Bank δείχνει ότι η οικονομία της Σουηδίας είναι χειρότερη από εκείνη της Νορβηγίας και της Δανίας. Το σουηδικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί 4,1% φέτος, σε σύγκριση με συρρίκνωση 3,5% στη Δανία και τη Νορβηγία.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Share This