Ένα χαμηλού κόστους αντιφλεγμονώδες φάρμακο είναι η πρώτη θεραπεία που φαίνεται ότι βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με Covid-19 σε σοβαρή κατάσταση, ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές σε ηλεκτρονική τους δήλωση ανέφεραν ότι σε ασθενείς που χρειάζονταν βοήθεια για να αναπνεύσουν το ποσοστό των θανάτων μειώθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων με τη λήψη ενός αντιφλεγμονώδους που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο. Η μελέτη σταμάτησε νωρίς λόγω των σημαντικών προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.

Οι γιατροί και οι εταιρείες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εύρεση θεραπείας για τον νέο κορωνοϊό που ευθύνεται για τον θάνατο περισσοτέρων από 400.000 ανθρώπων παγκοσμίως. Υπό μελέτη βρίσκονται ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα με στόχο να εξεταστεί εάν μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που παρουσιάζουν υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, η οποία μερικές φορές ονομάζεται κυτταρική καταιγίδα.

Η θεραπεία με δεξαμεθαζόνη μείωσε τους θανάτους κατά ένα τρίτο μεταξύ των ασθενών που βρίσκονταν σε αναπνευστήρα και κατά ένα πέμπτο μεταξύ αυτών που λάμβαναν μόνο οξυγόνο. Δεν καταγράφηκαν οφέλη από την χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς που δεν βρίσκονταν σε αναπνευστική υποστήριξη.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This