Της Lisette Voytko

Ο δρ. Άνθονι Φάουτσι, είπε σε μία βρετανική εφημερίδα ότι κάτι που μοιάζει με κανονική καθημερινότητα θα επιστρέψει στις ΗΠΑ σε σχεδόν έναν χρόνο, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα προστασίας θα χρειαστεί να είναι σε ισχύ καθ’ όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μολονότι ο πολιτικός διχασμός, το άνοιγμα των συνόρων και οι διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ, αναμένεται να προσθέτουν εμπόδια στην ανάκαμψη της χώρας.

“Ελπίζω να φτάσουμε σε κάποιο βαθμό πραγματικής ομαλότητας εντός ενός έτους περίπου. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αυτόν το χειμώνα ή το φθινόπωρο”, δήλωσε στη βρετανική “Telegraph”, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, την Κυριακή.

Ο Φάουτσι είπε επίσης στην εφημερίδα, ότι η απαγόρευση ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τη Βραζιλία πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ για “μήνες”, με βάση το “τι συμβαίνει με το ποσοστό μόλυνσης”.

Εντός των ΗΠΑ, η Φλόριντα, η Καλιφόρνια και το Τέξας έκαναν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν προβλέψει ότι έξι πολιτείες (Αριζόνα, Αρκάνσας, Χαβάη, Βόρεια Καρολίνα, Γιούτα και Βερμόντ), θα έχουν περισσότερους θανάτους μέσα στον επόμενο μήνα.

Στις πολιτείες των ΗΠΑ, όπου η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού δεν είναι υποχρεωτική, όπως στην Καλιφόρνια, τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ στη Νέα Υόρκη, όπου απαιτείται προστατευτικός εξοπλισμός, παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό διάδοσης στη χώρα.

“Βλέπουμε ότι σε πολλές πολιτείες, καθώς προσπαθούν να “ξανανοίξουν” και να επανέλθουν στο φυσιολογικό, αρχίζουν να φαίνονται πρώιμες ενδείξεις ότι οι λοιμώξεις είναι υψηλότερες από ό,τι στο παρελθόν”, δήλωσε ο Φάουτσι.

Πάνω από 2 εκατομμύρια. Τόσα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ, κάτι που φέρνει τη χώρα στην κορυφή, τόσο στον αριθμό των μολύνσεων όσο και στα θύματα από την ασθένεια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου “Johns Hopkins”.

Παρά τις συντηρητική πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον από τον Φάουτσι, σχετικά με το πότε η ζωή μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό, ελπίζει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν πολλά εμβόλια Covid-19 έως το τέλος του 2020. “Έχουμε πιθανά εμβόλια που σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Έχουμε ίσως τέσσερα ή πέντε”, είπε στον “Telegraph”. Αν και “δεν μπορείς ποτέ να εγγυηθείς την επιτυχία με ένα εμβόλιο”, πρόσθεσε ο Φάουτσι, από “ό,τι έχουμε δει από τα πρώτα αποτελέσματα, είναι πιθανό να έχουμε δύο ή τρία εμβόλια που θα είναι επιτυχημένα”.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι πως οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. “Δεν είχαμε τελειώσει ποτέ το πρώτο κύμα”, σύμφωνα με τον δρ Ασίς Τζχα, καθηγητή παγκόσμιας υγείας στο Χάρβαρντ. Σε μια συνέντευξη στο NPR, ο Τζχα είπε ότι το πρώτο κύμα είναι απίθανο να ολοκληρωθεί “σύντομα”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το ξέσπασμα του κορανοϊού ως “πανδημία” στις 11 Μαρτίου 2020. Από την Κυριακή, η πανδημία μπήκε ολοταχώς για να κλείσει πέντε μήνες και λίγες χώρες είχαν επιτυχία στο να μειώσουν τα κρούσματά τους. Η Νέα Ζηλανδία επέστρεψε ουσιαστικά σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά την εξάλειψη του κορονοϊού, ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βραζιλία, μεταξύ άλλων, συνεχίζουν να βλέπουν νέα κρούσματα και να αναφέρουν θανάτους. Στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες μείωσης των περιπτώσεων και των θανάτων, όπως η χρήση μάσκας, έχουν γίνει κομματικά πολιτικά ζητήματα. Οι επιθυμίες τόσο από εκλεγμένους αξιωματούχους όσο και από πολίτες να “ανοίξουν” ξανά οι οικονομίες έχουν επίσης επηρεάσει την πανδημία, καθώς πολιτείες που “ξανανοίγουν” νωρίτερα, όπως η Φλόριντα, βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται. Ανησυχίες, ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ θα εξαπλώσουν περαιτέρω τον κορανοϊό, υπάρχουν, αλλά δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες για να αναπτυχθούν.

Πηγή: Forbes

 

Share This