Κατά 62,5 δισ. ευρώ επιπλέον θα αυξήσει το χρέος της η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τεράστιο πακέτο τόνωσης που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει η γερμανική οικονομία την χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το επιπλέον ποσό θα αυξήσει τον συνολικό φετινό δανεισμό της χώρας στα 218 δισ. ευρώ και το ποσοστό του χρέους έναντι του ΑΕΠ στο 77%, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.

Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να υπογράψει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό την Τετάρτη πριν αποσταλεί στο κοινοβούλιο για έγκριση. Νωρίτερα αυτό το μήνα ο κυβερνητικός συνασπισμός της συμφώνησε σε ένα σαρωτικό πακέτο τόνωσης ύψους 130 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις βραχυπρόθεσμες καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν ξανά.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Γερμανίας είναι διαχειρίσιμες και ότι η κυβέρνηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα πλεονάσματα. Η χώρα μετά την οικονομική κρίση του 2008 μείωσε το χρέος της από το επίπεδο άνω του 80% του ΑΕΠ στο περίπου 60%, γεγονός που της δίνει περιθώρια για επιπλέον δανεισμό.

Οι νέες δανειοδοτικές απαιτήσεις της Γερμανίας σηματοδοτούν την στροφή της χώρας μετά από χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας που είχαν ως αποτέλεσμα τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τον Μάρτιο το κοινοβούλιο είχε ήδη εγκρίνει επιπλέον χρέη ύψους 156 δισ. ευρώ ως μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,3% φέτος. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σήμερα μετά την κατάρρευση της παραγωγής τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει απότομα τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται ο μετριασμός της ανάκαμψης.

 

Share This