Οι πρωτοφανείς δημοσιονομικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας έχουν οδηγήσει το παγκόσμιο χρέος κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Oικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη της εξυπηρέτησης του χρέους, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της παρεπόμενης αύξησης των εκδόσεων χρέους στις αγορές και ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Κάποιες από τις συνέπειες είναι ήδη ορατές.

Τον Απρίλιο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ιταλία εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 150% του ΑΕΠ.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ, έχει ασχοληθεί επισταμένα με τον ρόλο του υπερβολικού χρέος στις οικονομικές κρίσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, θεωρεί ότι ο δανεισμός είναι αναγκαίος.«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν οι φορείς άσκησης πολιτικής λαμβάνανε τα ίδια μέτρα δύο φορές αν αυτό σημαίνει ότι θα βγούμε αλώβητοι από αυτό» δήλωσε ο κ. Ρογκόφ στην Goldman Sachs.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα τελευταία χρόνια αρκετοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι οικονομικές κρίσεις δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που δημιουργεί το υψηλό χρέος. Το πολύ υψηλό χρέος μπορεί να αποτελέσει επίσης βαρίδι για την ανάπτυξη.

 

Share This