Νέα επιβράδυνση παρουσίασε ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο, σε συμφωνία με τις προσδοκίες των αναλυτών, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,1% από 0,3% τον Απρίλιο. Ενανα χρόνο πριν ήταν στο 1,2%. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν στο 0,6% τον Μάιο, από 0,7% τον Απρίλιο. Εναν χρόνο πριν ήταν στο 1,6%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Εσθονία (-1,8%), Λουξεμβούργο (1,6%), Κύπρο και Σλοβενία (1,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε Πολωνία (3,4%), Τσεχία (3,1%) και Ουγγαρία (2,2%). Εν συγκρίσει με τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 20 κράτη – μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε 5.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο υποχώρησε 0,7%.

Τα πιο ακριβά προϊόντα της κατηγορίας τροφίμων, αλκοόλ και ποτών πρόσθεσαν 0,64% στην τελική μέτρηση για τον Μάιο, οι πιο ακριβές υπηρεσίες πρόσθεσαν άλλες 0,59 μονάδες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά άλλες 0,06 μονάδες, ωστόσο η πτώση στις τιμές ενέργειας αφαίρεσε 1,20 μονάδες.

Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση στο 1,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 1,1% του Απριλίου.

 

Share This