Ήταν μια καλή χρονιά για τις εταιρείες γαντιών και τους ιδρυτές τους.

Η Μαλαισία, μια χώρα που παράγει περίπου το 65% της παγκόσμιας προσφοράς γαντιών από καουτσούκ, μετρά πλέον τουλάχιστον τέσσερις δισεκατομμυριούχους που έκαναν την τύχη τους από αυτά. Οι δυο εξ αυτών είναι νέοι δισεκατομμυριούχοι, φετινής εσοδείας.

Ο Thai Kim Sim της Supermax Corp. είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο κλαμπ των κροίσων, καθώς η περιουσία του ξεπέρασε το $1 δισεκατομμύριο όταν η μετοχή έκανε ρεκόρ στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Το άλμα της ζήτησης για γάντια λόγω της επιδημίας του κορονοϊού έχει εκτοξεύσει τις μετοχές εταιρειών που κατασκευάζουν προστατευτικό εξοπλισμό, μετατρέποντας ξαφνικά τη Μαλαισία σε θερμοκήπιο παραγωγής δισεκατομμυριούχων.

Τόσο η Top Glove Corp, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του κόσμου, όσο και η Hartalega Holdings αλλά και η Kossan Rubber Industries είδαν τις μετοχές τους να κάνουν υψηλές πτήσεις. Αλλά η άνοδος της Supermax ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη φέτος καθώς η αξία της πενταπλασιάστηκε.

«Ο νέος κανόνας είναι η χρήση γαντιών για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και του λιανικού εμπορίου. Η αύξηση της χρήση θα ωφελήσει τους κατασκευαστές τους μακροπρόθεσμα», είπε Walter Aw, αναλυτής της CGS-CIMB Research. «Η Supermax είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Παράγει η ίδια τα γάντια της, ενώ άλλοι είναι κυρίως προμηθευτές.

Οικογενειακή επιχείρηση παγκόσμια αυτοκρατορία

Ο Thai ίδρυσε την Supermax με τη σύζυγό του το 1987, ξεκινώντας ως επιχείρηση που εμπορεύεται γάντια λάτεξ, πριν ξεκινήσει την κατασκευή το 1989. Έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που εμφανίστηκε με τη δική του μάρκα γαντιών, τη Supermax, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της κυβέρνησης να προωθήσει «επώνυμα» προϊόντα της Μαλαισίας.

Η εταιρεία εξάγει πλέον σε περισσότερες από 160 χώρες και καλύπτει το 12% της παγκόσμιας ζήτησης για γάντια εξέτασης λατέξ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ο Thai και τα άμεσα μέλη της οικογένειάς του κατέχουν το 38% της Supermax, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Καθώς η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού επιβάλεται ως κανόνας παγκοσμίως μετά την πανδημία του Covid 19, h παγκόσμια ζήτηση για γάντια από καουτσούκ θα μπορούσε να αυξηθεί 11% σε 330 δισεκατομμύρια κομμάτια φέτος.

Τα δυο τρίτα της προσφοράς θα προέλθει από τη Μαλαισία, εκτιμά η ένωση κατασκευαστών γαντιών από καουτσούκ.

Η μητρόπολη των γαντιών, λόγω AIDS

H Μαλαισία, έγινε ηγέτης στην παραγωγή των γαντιών κατά τη δεκαετία του 1980, όταν η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται με την επιδημία του AIDS. Χάρη στο χαμηλό κόστος εργασίας, οι μαλαισιανοί επιχειρηματίες μπόρεσαν να στήσουν γρήγορα επικερδείς επιχειρήσεις.

Οι φυτείες καουτσούκ της χώρας – Βρετανοί άποικοι είχαν εισάγει τα φυτά που προέρχονταν αρχικά από τη Βραζιλία τη δεκαετία του 1870 – και η ώριμη βιομηχανία πετρελαίου βοήθησε στην παροχή φθηνών πρώτων υλών στους τοπικούς κατασκευαστές και προμήθειες για την κατασκευή του προστατευτικού εξοπλισμού.

Η αξία της μετοχής της Top Glove έχει υπερτριπλασιαστεί φέτος, αυξάνοντας την καθαρή αξία της περιουσίας του ιδρυτή της, Lim Wee Chai, στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg – εξαιρουμένης της αξίας των δεσμευμένων μετοχών του.

Η εταιρεία ανέφερε αύξηση 366% στα καθαρά έσοδα στο ύψος ρεκόρ των 348 εκατομμυρίων ringgit (81 εκατομμύρια δολάρια) από το Φεβρουάριο ως τον Μάιο, με τις πωλήσεις να φτάνουν επίσης σε ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του, είπε σε ενημέρωση προς αναλυτές την Πέμπτη ότι «τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη», με τα επόμενα τρίμηνα να επιφυλάσσουν ακόμα «πιο θεαματική απόδοση».

Οι τοπικοί ανταγωνιστές Hartalega και Kossan Rubber έχουν διπλασιάσει την αξία των μετοχών τους φέτος. Αυτό ώθησε την αξία του μεριδίου του ιδρυτή της Hartalega Kuan Kam Hon και της οικογένειάς του σε 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που ανήκουν έμμεσα σε εταιρείες χαρτοφυλακίου.

Ο Lim Kuang Sia της Kossan Rubber, με περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων, έγινε επίσης νέος δισεκατομμυριούχος φέτος.

Εκθετικό κύμα ζήτησης

Ωστόσο, με αύξηση των αποθεμάτων κατά 394% από τις 2020, δηλαδή με πενταπλάσια αξία μετοχής από την πρωτοχρονιά, η άνοδος της Supermax είναι ασύγκριτη.

Η εταιρεία ανέφερε αύξηση των εσόδων κατά 24% στα 447 εκατομμύρια ringgit το πρώτο τρίμηνο του έτους, βοηθούμενη από την «εκθετική αύξηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας Covid-19», ανέφερε στην τριμηνιαία έκδοσή της.

Η εταιρεία παράγει 24 δισεκατομμύρια γάντια ετησίως και προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή σε 44 δισεκατομμύρια έως το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2019. Έχει αγοράσει οικόπεδα προκειμένου να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα αυτόν του μήνα.

Ωστόσο, η ανέλιξη του Thai σε δισεκατομμυριούχο δεν έγινε ανέφελα: Έχει ασκήσει έφεση για καταδίκη του 2017 όπου κρίθηκε ένοχος για αδίκημα για εμπιστευτικών πληροφοριών που φέρεται να διέπραξε το 2007.

Είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ringgit για την ανακοίνωση μη δημόσιων πληροφοριών σχετικά με την APL Industries Bhd., μια εταιρεία που η Supermax απέκτησε τον έλεγχο 2005 που καταργήθηκε το 2009.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Supermax έχει θετικές προοπτικές – οκτώ από τους 10 αναλυτές που παρακολουθεί από το Bloomberg προτείνουν αγορά μετοχών, και οι άλλοι δυο διακράτηση – ορισμένοι λένε ότι οι μαλαισιανοί glovemakers κινδυνεύουν να τεθούν εκτός, εάν χώρες όπως η Κίνα επεκτείνουν αποφασιστικά την παραγωγή τους, σύμφωνα με μια έκθεση της Maybank Investment Bank που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές τους υποχώρησαν τη Δευτέρα, με την Supermax να χάνει 13% -η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Αύγουστο του 2018. Στη συνέχεια ωστόσο ανέκτησαν αρκετό από το χαμένο έδαφος στο χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ.

Αλλά προς το παρόν, το Supermax παραμένει η αγαπημένη των επενδυτών. Το γεγονός ότι η εταιρεία κατασκευάζει τη δική της μάρκα γαντιών σημαίνει ότι μπορεί να είναι σε θέση να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές απευθείας στους τελικούς πελάτες, αναφέρει η ανάλυση της CGS-CIMB’s, η οποία εκτιμά πως η άνθηση της βιομηχανίας θα διαρκέσει ακόμα και μετά το πρώτο κύμα του Covid-19.

Και για τον αναλυτή της Kenanga Research, Raymond Choo Ping Khoon, η Supermax έχει περισσότερες καλές μέρες μπροστά – όχι μόνο λόγω της «ασυνήθιστης ζήτησης και της οξείας στεγανότητας της προσφοράς», όπως έγραφε σε σημείωμα της 10ης Ιουνίου, αλλά και χάρη στην «σχολαστική εκτέλεση των σχεδίων επέκτασης της. » Οι πρόσφατες εξαγορές γης αποδεικνύουν τη δέσμευση της διοίκησης της εταιρείας για μελλοντική ανάπτυξη, ανέφερε ο αναλυτής.

 

Share This