Αυξάνει την πώληση ομολόγων η Γερμανία, αντλώντας το μεγαλύτερο ποσό από έκδοση 10ετών ομολόγων εδώ και 6 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο προχώρησε στην πώληση χρέους ύψους 4,14 δισ. ευρώ μέσω 10ετών τίτλων, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για ομόλογα έχει μειωθεί. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές και ήταν η χαμηλότερη προσφορά από τον Απρίλιο.

Οι fund managers δεν είναι βέβαιοι για το αν το γερμανικό 10ετές θα κάνει ράλι για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού αλλά και για τις προοπτικές μιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, τα άνευ προηγουμένου επίπεδα αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ συντηρούν μια έλλειψη τίτλων στην αγορά.

Οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς διατηρούνται γύρω από το -0,4%, λίγο πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, αφού προηγουμένως υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό τον Μάρτιο. Αυτό
τις τοποθετεί γύρω στα μέσα επίπεδα της περασμένης χρονιάς.

Πάντως, παρά τις αρνητικές επιδόσεις, οι traders εξακολουθούν να μπορούν να βγάλουν χρήματα αν τα ομόλογα κάνουν ράλι σε περιόδους που υπάρχει μειωμένη όρεξη για ανάληψη ρίσκου. Οι αγοραστές που διακρατούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους ουσιαστικά πληρώνουν την κυβέρνηση για να δανειστεί.

Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελάριου Μέρκελ υπέγραψε σχέδια για την άντληση άλλων 62,5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης της χώρας στην πρόσφατη ιστορία.

Η δημοπρασία των νέων ομολόγων, με κουπόνι 0%, λήγει τον Αύγουστο του 2030. Η προηγούμενη δημοπρασία τον Μάιο έλαβε προσφορές που ήταν υπερδιπλάσιες.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This