Συμφωνία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη ζήσει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο προτρέποντας παράλληλα τους ηγέτες του μπλοκ να επιδείξουν αλληλεγγύη για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού.

«Η Γερμανία πρέπει να διαμορφώσει και να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου. «Η προσέγγιση στην κρίση θα καθορίσει τη θέση της περιοχής στον κόσμο» σημείωσε. «Η Ευρώπη μας χρειάζεται όσο χρειαζόμαστε και εμείς την Ευρώπη» δήλωσε η Μέρκελ καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου.

«Ο ιός αποκάλυψε πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό μας έργο» καθιστώντας την αλληλεγγύη εντός του μπλοκ πιο σημαντική από ποτέ» είπε η σιδηρά κυρία της Ευρώπης.

Οι «27» αναμένεται να θέσουν επί τάπητος στην αυριανή σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ το οποίο διχάζει τα κράτη-μέλη.

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι αναμένει συμφωνία σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης τον Ιούλιο, προειδοποιώντας για εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κοινή έκδοση χρέους και θα προσφέρει έως 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια προς τα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

 

Share This