Σε αποκλειστική συνέντευξη στη DW ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην επικείμενη προεδρία της Γερμανίας στην ΕΕ και τα βασικά θέματα που θα προωθήσει με βασικότερο την καταπολέμηση της πανδημίας.

Πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός ο Χάικο Μάας βρίσκονταν περισσότερο στο εξωτερικό, σε κάποια εστία κρίσης ανά τον κόσμο, παρά στο υπουργείο του. Μετά από πολλές εβδομάδες “καραντίνας”, πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε και γι’ αυτόν η επιστροφή στην ομαλότητα με πρώτο ταξίδι στο Ισραήλ. Η ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ από τη Γερμανία το ερχόμενο εξάμηνο, θα απαιτήσει πολλές δυνάμεις από τον Μάας, διότι, όπως ανέφερε χθες η καγκελάριος, η αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της γερμανικής προεδρίας.

Να βοηθηθούν χώρες που επλήγησαν περισσότερο
Αλλά τι είναι διατεθειμένη να θυσιάσει η Γερμανία για να σώσει την Ευρώπη, τον ρωτά η Ροζάλια Ρομάνιες, που πήρε την αποκλειστική συνέντευξη από τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. “Νομίζω δεν χρειάζεται να θυσιάσει κάτι”, απαντά, “η Ευρώπη είναι κέρδος για τη Γερμανία. Μια χώρα όπως η Γερμανία, μεγάλη εξαγωγική χώρα, επωφελείται από το ότι ζούμε καλά στην Ευρώπη. Γι’ αυτό θέλουμε να φροντίσουμε για τις χώρες που χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να βοηθηθούν, να βγουν γρηγορότερα από την κρίση. Αυτό δεν είναι καλό μόνο γι’ αυτές τις χώρες και την Ευρώπη, αλλά και για τη Γερμανία”.

Η γερμανογαλλική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ, αιφνιδίασε θετικά την Ευρώπη. Κανείς δεν περίμενε ότι η Γερμανία θα αποδέχονταν μια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού για να “προικίσει” το ταμείο με ένα τόσο τεράστιο ποσό. Δίνει το στίγμα μιας νέας Γερμανίας; “Γνωρίζουμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη”, απαντά ο Χάικο Μαας. “Πήραμε την απόφαση να συμβάλουμε, έτσι ώστε οι διενέξεις που υπήρξαν και τις οποίες υπονοείτε, να μην διαρκέσουν περισσότερο, αλλά να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσης. Γι’ αυτό κάναμε αυτήν την πρόταση μαζί με τη Γαλλία. Νομίζω ότι θα είναι η βάση μιας συμφωνίας εντός της ΕΕ και ο δρόμος που θέλουμε να πορευτούμε σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας”.

Μας συνδέουν κοινές αξίες με τους Αμερικανούς
Η Γερμανία έχει ωστόσο κι άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας, που θα συμπέσει και με τις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος Τραμπ εξήγγειλε τη μερική απόσυρση των δυνάμεών του από τη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες φήμες. Τι είναι εκείνο που μπορεί να περιμένει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών από τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίοδο προεκλογικής έντασης;

“Νομίζω ότι ο αμερικανικός προεκλογικός αγώνας κυλά με τους δικούς τους κανόνες”, λέει ο Μαας. “Αλλά είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο κάθεται στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί συνδέονται με κοινές αξίες, όπως είναι η αστική δημοκρατία, η ελευθερία. Γι’ αυτό συνεχίζουν να μας ενώνουν περισσότερα με τις ΗΠΑ, από αυτά που μας χωρίζουν. Ακόμη κι αν οι σχέσεις μας αυτήν την περίοδο είναι πολύπλοκες”.

Πηγή: DW

 

 

 

Share This