Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε μια σειρά μέτρων για να προστατεύσει τις βιομηχανίες της από την πιθανή απειλή εξαγοράς από εταιρείες που έχουν εγγραφεί στην Κίνα και άλλες ξένες δυνάμεις.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις εμπορικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στην Ήπειρο, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ παρουσίασε την Τετάρτη σχέδια για ενίσχυση των τοπικών βιομηχανιών και την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από ανταγωνιστές που επιδοτούνται από ξένα κράτη.

Οι προτεινόμενοι περιορισμοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να επισημοποιηθούν το επόμενο έτος, θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε απαγόρευση ορισμένων εταιρειών να κάνουν εξαγορές ή να τις αναγκάσουν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία και να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει πρόστιμα. Επεκτείνουν τους αυστηρούς όρους των κρατικών ενισχύσεων στην Ευρώπη σε επιχειρήσεις παγκοσμίως.

«Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο στην επικράτειά μας», δήλωσε η Βεστάγκερ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. «Όσον αφορά τις ξένες επιδοτήσεις, δεν έχουμε απολύτως κανέναν έλεγχο και διαφάνεια».

Η Ευρώπη, στη σκιά της Κίνας και των ΗΠΑ, επιδιώκει να χαράξει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Η Βεστάγκερ επέμεινε ότι η ΕΕ παραμένει ανοιχτή για επιχειρήσεις και είπε, διπλωματικά, ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη χώρα για την οποία σκεφτόμαστε» στο αίτημα για «αμοιβαιότητα» και ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η αποστολή της Κίνας στην ΕΕ δήλωσε την παραμονή της ανακοίνωσης ότι θα εξετάσει προσεκτικά το έγγραφο και ελπίζει ότι θα είναι «αντικειμενικό και δίκαιο για όλους».

«Οι επιδοτήσεις είναι ένα εργαλείο πολιτικής που χρησιμοποιείται συνήθως σε όλες τις χώρες και οι ανεπτυγμένες χώρες όπως αυτές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι κύριοι χρήστες των πολιτικών επιδοτήσεων», ανέφερε.

Η ΕΕ των 27 χωρών δέχθηκε πιέσεις για την καλύτερη προστασία των τοπικών βιομηχανιών της και τον επαναπατρισμό των αλυσίδων εφοδιασμού μετά την παγκόσμια πανδημία που προκάλεσε την απότομη ύφεση.

Ένα σχέδιο ανάκαμψης μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία παρουσιάστηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα και στοχεύει να οχυρώσει την Ευρώπη εσωτερικά, αλλά περιέχει επίσης μέτρα για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις εξωτερικές απειλές.

Το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιδιώξει να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και περιλαμβάνει μια πρόταση που θα επέτρεπε στην ΕΕ να αποκτήσει μετοχικά μερίδια στις εταιρείες.

Οι κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για την προοπτική των ευρωπαϊκών εταιρειών να αγοράζονται από εταιρείες με απεριόριστο πιστωτικό όριο ή να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους, επειδή οι αντίπαλοί τους μπορούν να πουλήσουν κάτω από το κόστος.

Η ΕΕ, όπως πάντα, κινείται αργά, με τη Βεστάγκερ να ζητά «προσεκτική συζήτηση» σχετικά με τις προτάσεις, έως τις 23 Σεπτεμβρίου, προτού εκδώσει νομοθεσία το επόμενο έτος που θα χρειαστεί έγκριση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ.

Το έγγραφο της ΕΕ, το οποίο δεν αναφέρει καθόλου την Κίνα, προβλέπει «έναν αυξανόμενο αριθμό περιστατικών στις οποίες οι ξένες επιδοτήσεις φαίνεται να έχουν διευκολύνει την απόκτηση επιχειρήσεων της ΕΕ».

Πηγή: Bloomberg

 

Share This