Οι πλούσιοι εξακολουθούν να γίνονται πλουσιότεροι, αλλά η κρίση του κορονoϊού μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της συσσώρευσης πλούτου τα επόμενα χρόνια.

Η αστάθεια των αγορών και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, θα μπορούσαν να σβήσουν από τον παγκόσμιο πλούτο έως και 16 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος και να ανακόψουν την ταχύτητα αύξησης την επόμενη πενταετία σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group. Συγκριτικά, η οικονομική κρίση του 2008 διέγραψε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η ανοδική πορεία των αγορών που διήρκεσε μια δεκαετία βοήθησε τους εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τον πλούτο τους σε ρυθμούς διπλάσιους σε σχέση με την αύξηση των μεσαίων εισοδημάτων. Τώρα η ίδια εξάρτηση από τις αγορές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την τύχη τους εάν η αστάθεια που προκαλείται από τον ιό συνεχιστεί επι χρόνια.

Οι περιουσίες των κροίσων άγγιξαν τα 226 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2018 και τον ισχυρότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005, σύμφωνα με τη μελέτη BCG.

Από το 2019 έως το 2024 η αύξηση του πλούτου παγκοσμίως θα μπορούσε να επιβραδυνθεί καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,4%. Το μοντέλο της ΒCG για γρήγορη ανάκαμψη προβλέπει ποσοστό περίπου στο 4,5%. Αυτοί που θα πληγούν περισσότερο από τα σενάρια βραδείας ανάκαμψης και διαρκούς ζημιάς θα είναι οι πλουσιότεροι, οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι εξαιτίας της υψηλής έκθεσής τους στις αγορές μετοχών και της αστάθειας της αγοράς λέει η Άννα Ζακρέβσκι της BCG και εκ των συντακτών της έκθεσης. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια σε 24 εκατομμύρια – με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική έχοντας στην κατοχή τους περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού οικονομικού πλούτου, ανέφερε η έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι το χειρότερο σενάριο θα πλήξει περισσότερο την Αμερική αλλά και την Ιαπωνία. Και οι δύο περιοχές θα παρουσιάσουν μείωση την επόμενη πενταετία. Η BCG εκτιμά ότι 9,6 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου πλούτου βρίσκονται σε offshore , αύξηση 6,4% το 2019 σε σχέση με το 2018.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών προέερχεται από την Ασία (εκτός της Ιαπωνίας). Η BCG προβλέπει ότι βραχυπρόθεσμα, οι πλούσιοι θα μετακινήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ασφαλή καταφύγια. Ορισμένα από αυτά μπορεί να επαναπατριστούν για να διευκολύνεται η πρόσβαση σε ρευστότητα, ειδικά εάν η ύφεση διαρκέσει. Αυτό θα λειτουργούσε προς όφελος περιοχών όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη λόγω της εγγύτητάς τους με την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας. Αν και η Ελβετία παραμένει η Νο1 επιλογή για όσους θέλουν να τοποθετήσουν χρήματα στο εξωτερικό, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη πλησιάζουν. Η πανδημία θα μπορούσε επίσης να επισπεύσει τις καθυστερημένες αλλαγές για τους διαχειριστές πλούτου που βλέπουν χαμηλότερες αποδόσεις από ό, τι το 2007, σύμφωνα με την BCG.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This