Η Ιρλανδία αυτή την εβδομάδα θα προτείνει τον Φιλ Χόγκαν, τον Ευρωπαίου Επίτροπο Εμπορίου, ως τον επόμενο γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του σχεδίου.

Ο Χόγκαν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι προετοιμασίες είναι ιδιωτικές.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Μάμερ είπε ότι είναι θέμα του Χόγκαν και της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του Χόγκαν στις 9 Ιουνίου ότι διερευνά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΟΕ, άφησε πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ σε αμηχανία επειδή η δουλειά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου είναι από τις πιο πολυπόθητες και ισχυρές από οποιαδήποτε πολιτική θέση στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η πενταετής θητεία του, ως Επίτροπος Εμπορίου, ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και η ατζέντα του είναι γεμάτη από ζητήματα που κυμαίνονται από την αναζήτηση μιας ανανεωμένης εμπορικής εκεχειρίας με τις ΗΠΑ και την επιδίωξη ενός μακροχρόνιου επενδυτικού συμφώνου με την Κίνα έως τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Αυστραλία και τη συμβολή στη αποφυγή κατάρρευσης της Βρετανίας μετά το Brexit από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This