Υψηλό τριών μηνών σημείωσε η τιμή του πετρελαίου καθώς βελτιώνονται τα σημάδια αύξησης της ζήτησης, παρά τον στιγμιαίο κλονισμό της αγοράς από τη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Τα Futures σημείωσαν άνοδο 2% στη Νέα Υόρκη έπειτα από τις δηλώσεις του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η συμφωνία (πρώτης φάσης) με το Πεκίνο παραμένει «άθικτη».

Νωρίτερα το αργό σημείωνε πτώση 2,4%, ενώ αυτή την ώρα (15:30 ώρα Ελλάδος) βρίσκεται πάνω από τα 41 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο τις τελευταίες μέρες ενισχύθηκε από την άρση των περιορισμών lockdown σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ οι φυσικές τιμές του αργού έχουν επίσης σημειώσει άνοδο.

Η ανάκαμψη του έχει ξεκινήσει από τότε που βυθίστηκε κάτω από το μηδέν τον Απρίλιο, ενώ τώρα διαπραγματεύεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που είχε πριν η Ρωσία ξεκινήσει ένα πόλεμο τιμών με την Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να εξισορροπήσει την αγορά με ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπόρους στον κόσμο να προβλέπουν μια γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης.

«Κοιτάζοντας τη δύναμη της φυσικής αγοράς και την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, πιστεύουμε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου ακόμα στο δρόμο για άνοδο», δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB AB.

Τιμές
Το West Texas παράδοσης Αυγούστου σημείωνε άνοδο 84 σεντς στα 41,57 $ το βαρέλι.

Το Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 81 σεντς στα 43,89 $ στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ + που αντλούν περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που επιτρέπεται σύμφωνα με τις ποσοστώσεις τους, έχουν αρχίσει να ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές και τις οδηγίες του ΟΠΕΚ+, παρέχοντας πληροφορίες σε άλλα μέλη σχετικά με το πως να προβούν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
Σε διακρατικό επίπεδο., η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε μια διαρκής πηγή έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου από τότε που ήρθαν σε εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς σε τέσσερις ακόμη κινεζικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, ενώ το ασιατικό έθνος από την πλευρά του εμπόδισε τις εισαγωγές πουλερικών από ένα εργοστάσιο της Tyson Foods Inc., όπου εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ωστόσο, η αμερικανική Delta Air Lines δήλωσε ότι συνεχίζει τις πτήσεις της προς την Κίνα.

Ο εβδομαδιαίος κύκλος των δεδομένων αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ ξεκινά με τη δημοσιοποιήση των στοιχείων του κλάδου την Τρίτη.

Μια έρευνα του Bloomberg εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ένα σημάδι ότι η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι άνιση. Εάν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί από τα κυβερνητικά στοιχεία την Τετάρτη, στην ουσία θα έχουμε μια τρίτη εβδομαδιαία άνοδο για το πετρέλαιο.

 

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This