Η μεγάλη πρόκληση για τον Μακρόν σήμερα με το ταξίδι του στην Ολλανδία είναι να πείσει τον ομόλογό του Μαρκ Ρούτε να αποσύρει τη χώρα του από την ομάδα των τεσσάρων (Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία), οι οποίες αντιδρούν στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό το ταξίδι αποτελεί επέκταση των πολλών επαφών και διαβουλεύσεων μεταξύ του προέδρου και των ομολόγων του προκειμένου να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση», δήλωσε η γαλλική Προεδρία.

Συντονισμένη προώθηση του σχεδίου ανάκαμψης
Ο Μακρόν πηγαίνει στην Ολλανδία για να πείσει. Παράλληλα όμως, στο δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του, θα ασχοληθούν και με την προετοιμασία του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουλίου με την έναρξη της νέας γερμανικής προεδρίας στην Ευρώπη.

Έχοντας πλήρη αίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης για την Ευρώπη και των προκλήσεων της επικείμενης γερμανικής προεδρίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, συνάντησε και αυτός συντονισμένα χθες στο Βερολίνο τους Γερμανούς τον υπουργούς Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Η συντονισμένη προώθηση του ευρωπαϊκού σχέδιου ανάκαμψης, που γεννήθηκε ύστερα από Γάλλο-γερμανική πρόταση, καθώς και η προετοιμασία του νέου πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα. Οι υπουργοί συμφώνησαν παράλληλα ότι τα 500 δις των επιδοτήσεων θα πρέπει να διατεθούν εντός δύο χρόνων και όχι μέσα σε 4 χρόνια, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Πηγή: DW

 

 

Share This