Η κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσει χώρο για συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και διασυνοριακά, από τη στιγμή που μειώνει τα περιθώρια κερδοφορίας, ανέφερε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Andrea Enria.

“Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο επειδή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει μειώσει τα περιθώρια κερδοφορίας”, ανέφερε ο Enria στην ιταλική Il Sole 24 Ore, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το πώς αξιολογούνται οι συγχωνεύσεις.

“Μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε στο τι μπορεί να γίνει στο νομοθετικό πεδίο και από άλλες αρχές, συγκεκριμένα για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις”, πρόσθεσε ο Enria, αναφερόμενος στα ρυθμιστικά εμπόδια προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση μετρητών και κεφαλαίων.

Ερωτηθείς για την προτεινόμενη εξαγορά της Intesa Sanpaolo από τη μικρότερη ανταγωνιστική UBI Banca, η οποία έλαβε το “πράσινο φως” από την ΕΚΤ, ο Enria τόνισε ότι “γενικώς είμαστε υπέρ των συμφωνιών, αν και με επιφύλαξη”.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ο Enria τόνισε ότι “για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την επίδραση της κρίσης στους ισολογισμούς, διεξάγουμε μια ανάλυση ευπάθειας, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα”.

 

Share This