Τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών από τον εγκλεισμό τους τις εβδομάδες που διήρκεσε η παύση των περισσότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (lockdown) για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού μελετά -μεταξύ άλλων- η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «City Science Initiative» (CSI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση των τρόπων με τους οποίους η επιστήμη, η έρευνα και η κοινωνική καινοτομία μπορούν να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων της καθημερινής ζωής των πολιτών στα αστικά κέντρα. Η Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουν αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στο κομμάτι που αφορά την ψυχική υγεία και την ευεξία των πολιτών των ευρωπαϊκών πόλεων στη μετά COVID εποχή.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συμμετοχής στην πρωτοβουλία CSI η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο διακρίθηκε στο «City Science Initiative/EU Chief City Officers Network» στις Βρυξέλλες ως «CSI-Lead City» σε θέματα Ψυχικής Υγείας και Ευζωίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκπροσωπούμενο από το Ζωντανό Εργαστήριο Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab (Thess-AHALL) του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη, διοργανώνουν αύριο (Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 και ώρες 15.30-17.30) το πρώτο διαδικτυακό εργαστήριο της πρωτοβουλίας, με θέμα «Ψυχική Υγεία και Επιστήμη των Πολιτών».

Στο Διαδικτυακό Εργαστήριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πόλεων και φορέων χάραξης πολιτικής, αξιωματούχοι των διευθύνσεων RTD και SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, -μεταξύ άλλων- ο Επικεφαλής του «EC Joint Research Centre», Alessandro Rainoldi, αξιωματούχος του «WHO Regional Office for Europe», ανώτεροι αξιωματούχοι από δήμους ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Λιλ, Ούντινε, Δουβλίνο, εκπρόσωποι δικτύων όπως το «European Network of Living Labs», το «URBACT Health & Greenspace network». Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην εκδήλωση μέσω του συνδέσμου https: //www.eventbrite.co.uk/e/the-city-science-initiative-mental-health-thessaloniki-tickets-107688061892

 

 

Share This