Το μήνυμα πως «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με σεβασμό στη δημοκρατία» έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην εναρκτήρια τοποθέτηση που έκανε ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πριν από τη συζήτηση με τον Γάλλο φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί (Bernard-Henri Lévy).

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρβιτσιώτης καλωσόρισε τον Γάλλο φιλόσοφο σε αυτόν τον δεύτερο γύρο των διαδικτυακών συζητήσεων, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο «Συζητώντας με…» και τόνισε πως ο στόχος είναι να υπογραμμιστούν οι σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης και να βρεθούν απαντήσεις στα κύρια ερωτήματα σχετικά με αυτήν την πανδημία. «Γνωρίζετε ότι στην πρώτη μας συνέντευξη είχαμε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που ήταν εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την πανδημία. Και τώρα είναι μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε τον Bernard Henri Levy, ο οποίος ήταν πολύ δραστήριος στην παραγωγή- εκτός των όσων έχει ήδη παράξει- μια σειράς παρεμβάσεων σχετικά με αυτήν την πανδημία και την αντίδραση σε αυτήν την πανδημία» ανέφερε εισαγωγικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πλέκοντας το εγκώμιο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως «κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του και σε όλα τα γραπτά του ισχυρίστηκε πράγματα τα οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά και θέλουμε να τονίσουμε στο πλαίσιο της Προεδρίας μας». Ειδικότερα, επισήμανε πως το ένα είναι ότι αυτή η πανδημία δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να κλείσουμε την πόρτα μας στον κόσμο, σημειώνοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τόνισε πως «θέλουμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις κοινωνίες μας και θέλουμε επίσης να διατηρήσουμε και τις οικονομίες μας ανοιχτές». Το άλλο είναι, όπως προσέθεσε, ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να υπερασπιστούμε μια ψευδαίσθηση ότι δε θα πεθάνουμε ποτέ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην απόφαση της Ελλάδας, όπως είπε, να δώσει προτεραιότητα στην υγεία και να βάλει την ανθρώπινη ζωή πάνω απ ‘όλα.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο φιλόσοφο για την ψηφιακή του παρουσία σε αυτή την πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συνομιλίες ζωντανά, αλλά νομίζω ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας που πήραμε, μετατρέποντας την Προεδρία μας σε μια ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship) και να χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις τηλεδιασκέψεις προκειμένου να απευθυνθούμε σε ένα μεγαλύτερο κοινό που μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα δωμάτιο/χώρο, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα. Ότι εμείς, στην Ευρώπη, συζητάμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτό που θεωρείται ένα νέο όραμα για τον κόσμο. Ότι ο κόσμος μπορεί να πολεμήσει και να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με σεβασμό στη δημοκρατία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Εξέφρασε δε την προσωπική του επιθυμία πως στο τέλος αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, «να διατυπώσουμε επιτέλους, ένα κείμενο και να έχουμε μια διακήρυξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που να ασχολείται με αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να έχουν έναν οδηγό για το πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις, η οποία ελπίζω να είναι και η τελευταία, αλλά η ιστορία αποδεικνύει το αντίθετο».

Μπερνάρ-Ανρί Λεβί: Είναι υποχρέωση της ΕΕ να κατανεμηθούν στα κράτη-μέλη της οι μετανάστες της Μόριας

Από τη μεριά του, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, καθώς και τη χαρά του που είναι πάλι μαζί με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναφέροντας πως είναι «ένας εξαιρετικός υπουργός».

Ξεκινώντας τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο, ο Γάλλος φιλόσοφος τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αρκετά καλά, τόσο όσον αφορά τη λήψη των μέτρων περιορισμού της διάδοσης της νόσο όσο και την άρση τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί δήλωσε ανήσυχος για το μέλλον, τονίζοντας πως τίποτα δεν υποκαθιστά τη φυσική επικοινωνία. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Διατύπωσε μάλιστα την πεποίθηση ότι η ελευθερία των ανθρώπινων όντων εξαρτάται από την ποσότητα της ιδιωτικότητάς τους. Όσο πιο πολύ ιδιωτικότητα έχουν τόσο περισσότερη ελευθερία θα απολαμβάνουν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Γάλλος φιλόσοφος είπε πως το βάρος της Μόριας δεν πρέπει να είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να είναι ένα βάρος, μια ευκαιρία, ή τουλάχιστον μια υποχρέωση για όλη την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως οι 19.000 άνθρωποι που είναι στον καταυλισμό της Μόριας πρέπει να κατανεμηθούν στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας πως είναι ηθικό και πολιτικό καθήκον. Προς επίρρωση, είπε πως οι 19.000 άνθρωποι στη Μόρια δεν είναι τίποτα αν συγκριθούν με τους 500 εκατ. Ευρωπαίους. Στο σημείο αυτό, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί απευθύνθηκε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στέλνοντας το μήνυμα πως οι μετανάστες της Μόριας πρέπει να κατανεμηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ο καταυλισμός «που είναι ντροπή για όλους μας», να κλείσει.

Επίσης, μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόρια, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ελάχιστα αν όχι καθόλου κρούσματα στον καταυλισμό της Μόριας.

Ερωτηθείς αν η πανδημία θα προκαλέσει αναστάτωση στο διεθνές σύστημα, απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας πως η προεδρία Τραμπ και ο κορονοϊός επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή.

Μπορεί η ΕΕ να γίνει παγκόσμια δύναμη; Ο Γάλλος φιλόσοφος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει. Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τα διεθνή ζητήματα, και εάν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της δεν μπορούν να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, θα είναι καταστροφή για το δυτικό κόσμο, παραπέμποντας στο βιβλίο του «Η αυτοκρατορία και οι πέντε βασιλιάδες».

Σε ερώτηση ποιος είναι ο μεγαλύτερος του φόβος, ο κορονοϊός ή η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Γάλλος φιλόσοφος απάντησε το δεύτερο.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί στηλίτευσε την παρουσία της Τουρκίας και της Ρωσίας στη χώρα αυτή και εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτό. Ως προς αυτό αντέταξε την ενιαία απάντηση της Ευρώπης.

Σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, τονίζεται πως οι διαδικτυακές αυτές συζητήσεις εντάσσονται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις της Ελληνικής προεδρίας, προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτού στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός των συναντήσεων είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

 

 

Share This