Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να κρατήσει την «πόρτα» της Ευρώπης κλειστή (τον Ιούλιο) για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, έπειτα από συζητήσεις που προηγήθηκαν σχετικά με το ποιοι θα επιτρέπεται να επισκεφτούν το ευρωπαϊκό μπλοκ, την ώρα που η κρίση του κορωνοϊού υποχωρεί και οι κυβερνήσεις έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στα σύνορα τους.

Κατά τη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης την Τετάρτη, διπλωμάτες από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες άρχισαν να επεξεργάζονται τα κριτήρια για την άρση των περιορισμών στα μη ουσιώδη ταξίδια προς την Ευρώπη αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, δεν κατέληξαν ακόμα σε κάποιο τελικό σχέδιο και η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Ένα από τα κριτήρια προς συζήτηση είναι η «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν λάβει, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πολίτες των ΗΠΑ δεν θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ στο κοντινό μέλλον, επειδή ούτε οι Ευρωπαίοι επιτρέπεται ακόμα να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, είναι πιθανό ότι αυτός ο παράγοντας (της αντιστοιχίας των μέτρων) να συνδυαστεί και με άλλες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού των νέων κρουσμάτων Covid-19, όταν θα παρθεί η απόφαση για το ποιος θα μπορεί να ταξιδέψει ή όχι, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Η Ευρώπη προσπαθεί να αναζωογονήσει τις οικονομίες των κρατών μελών της καθώς ξεκινά η θερινή τουριστική περίοδος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προφυλαχθεί από το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων. Τα μέτρα lockdown για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εισήχθησαν στα μέσα Μαρτίου αρχικά για 30 ημέρες και στη συνέχεια επεκτάθηκαν τρεις φορές έως τον Ιούνιο, καθώς η Ευρώπη αγωνιζόταν να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή η ΕΕ αντιμετωπίζει μια δοκιμασία, καθώς καλείται να καθορίσει ποιοι πολίτες εκτός ΕΕ θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο μπλοκ από την 1η Ιουλίου, την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζουν διακυμάνσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές στις απόψεις μεταξύ των κυβερνήσεων του μπλοκ σχετικά με τον τρόπο ανοίγματος των εξωτερικών συνόρων, καθώς ορισμένες χώρες επιμένουν ότι η «ανταλλαγή» ταξιδιωτών είναι πιο σημαντική από τον αριθμό των κρουσμάτων.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα κράτη μέλη ότι θα προτείνει επίσης τη χρήση επιδημιολογικών κριτηρίων για να εκτιμήσει ποιοι υπήκοοι χωρών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφόρησε πριν από τη συνεδρίαση πρότεινε μια γκάμα κριτηρίων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

Ένα από τα κριτήρια ήταν η επιδημιολογική κατάσταση οποιδήποτε χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να είναι στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα. Μάλιστα, στο έγγραφο προτείνεται ως αριθμητικό κριτήριο να είναι το όριο των 16 νέων κρουσμάτων μέσα σε 14 ημέρες ανά 100.000 άτομα.

Στην παρούσα συγκυρία, ένα τέτοιο σενάριο θα απέκλειε άτομα από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Νότια Αφρική. Η τελική λίστα είναι πιθανό να περιλαμβάνει περίπου 20 περιοχές, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος για τον COVID-19 της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε στο Κογκρέσο την Τρίτη ότι αναμένει μια «ανησυχητική αύξηση» νέων κρουσμάτων. Η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Αριζόνα σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων, ενώ το ποσοστό κρουσμάτων στη Φλόριντα ανέβηκε πάνω από 10%.

Στις 11 Ιουνίου, η Κομισιόν συνέστησε στα κράτη-μέλη της να καταρτίσουν μια κοινή λίστα με τις χώρες εκτός του μπλοκ, από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών από την 1η Ιουλίου. Η επιλογή σύμφωνα με την Κομισιόν θα πρέπει να γίνει βάσει «αντικειμενικών κριτηρίων» και συγκρίσιμων επιδημιολογικών καταστάσεων.

Μετά τις σκέψεις αποκλεισμού, οι ΗΠΑ μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι σε συνεννόηση με την ΕΕ σχετικά με την επανέναρξη των ταξιδίων, έπειτα από την αποκάλυψη των εγγράφων ότι η ΕΕ σκέφτεται να αποκλείσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες από το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα τους με τρόπο που «θέτει σε κίνδυνο τις Ηνωμένες Πολιτείες από άτομα που ταξιδεύουν εδώ και σίγουρα δεν θέλουμε να προκαλέσουμε προβλήματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος», δήλωσε ο Πομπέο την Τετάρτη σε δημοσιογράφους. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι σίγουρος πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι την επιλογή της επιστροφής στη χώρα μας», δήλωσε ο Πομπέο. «Είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους να επανασυνδεθούν πλήρως με την αμερικανική οικονομία» κατέληξε.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This