Η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκε για τη συγκράτηση του κορονοϊού έχει κάνει τους Γερμανούς καταναλωτές πιο πρόθυμους να ξοδέψουν χρήματα και πιο θετικούς για τις προοπτικές των εισοδημάτων τους.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GfK, σημείωσε άνοδο στις -9,6 μονάδες για τον Ιούλιο, και ανέκαμψε σημαντικά από τις -18,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και από τις -12 μονάδες που ήταν οι εκτιμήσεις.

Η πανδημία αναμένεται να βυθίσει τη Γερμανία στην χειρότερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η κυβέρνηση έχει εγκρίνει δύο προγράμματα τόνωσης της οικονομίας, τα οποία χρηματοδοτούνται με νέο δανεισμό-ρεκόργια την τόνωση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών από την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση.

“Η εκτεταμένη υποστήριξη που παρέχεται από τα πακέτα οικονομικών κινήτρων, όπως η ανακοίνωση μιας προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ, αποτελεί ασφαλώς έναν παράγοντα που συμβάλει”, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας για την κατανάλωση στην GfK, Rolf Buerkl.

Πρόσθεσε: “με την προϋπόθεση ότι οι λιανέμποροι και οι κατασκευαστές επίσης περνάνε αυτές τις μειώσεις στους καταναλωτές, μπορεί να υποτεθεί ότι μία ή δύο προγραμματισμένες εξαγορές θα γίνουν στο β΄ μισό του 2020, υποστηρίζοντας την κατανάλωση φέτος”.

Οι προσδοκίες τόσο για την οικονομία όσο και για το εισόδημα, ανέκαμψαν σε θετικό έδαφος, όπως έδειξαν οι υποδείκτες, δίνοντας στήριξη στις προσδοκίες ότι η κατανάλωση θα ανακάμψει καθώς η οικονομική και κοινωνική ζωή επιστρέφει στο κανονικό.

 

Share This