Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να προτείνει την απαγόρευση της εισόδου των Αμερικανών πολιτών στο ευρωπαίκό μπλοκ από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο λίστας που εξετάζεται από αξιωματούχους.

Κατά τη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης την Τετάρτη, διπλωμάτες από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες άρχισαν να επεξεργάζονται τα κριτήρια για την άρση των περιορισμών στα μη ουσιώδη ταξίδια προς την Ευρώπη αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, δεν κατέληξαν τότε σε κάποιο τελικό σχέδιο και η συζήτηση μεταφέρθηκε για σήμερα.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ έχουν ως επί το πλείστον συμφωνήσει σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Νότιας Κορέας, οι οποίες χώρες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στο μπλόκ, επειδή το επίπεδο των νέων κρουσμάτων Covid-19 στις χώρες αυτές, πληροί τα κριτήρια του μπλοκ, όπως αναφέρει το Bloomberg το οποίο έχει στα χέρια του αντίγραφο της λίστας.

Δώδεκα ακόμα χώρες είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με το έγγραφο.

Πάντως, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου στη λίστα, αν και η συζήτηση επειδή είναι σε εξέλιξη θα μπορούσε να αλλάξει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να το πάρει προσωπικά σχετικά με τη διαχείρηση που έκανε για τον κορωνοϊό.

Οι διατλαντικές σχέσεις των δύο πλευρών διακατέχονται από μεγάλη ένταση, η οποία κυμαίνεται από το εμπόριο έως και την εξωτερική πολιτική. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι για την αντίδραση του Τραμπ καθώς πρόκειται για μία απόφαση που «πετάει έξω» τις ΗΠΑ αλλά εμπεριέχει χώρες όπως η Κίνα και η Βενεζουέλα.

Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να λάβουν το «πράσινο φως» αλλά η ένταξη της προβληματίζει τους αξιωματούχους της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Τα κριτήρια
Ένα από τα κριτήρια προς συζήτηση είναι η «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν λάβει, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πολίτες των ΗΠΑ δεν θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ στο κοντινό μέλλον, επειδή ούτε οι Ευρωπαίοι επιτρέπεται ακόμα να ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, είναι πιθανό ότι αυτός ο παράγοντας (της αντιστοιχίας των μέτρων) να συνδυαστεί και με άλλες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού των νέων κρουσμάτων Covid-19, όταν θα παρθεί η απόφαση για το ποιος θα μπορεί να ταξιδέψει ή όχι, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Η Ευρώπη προσπαθεί να αναζωογονήσει τις οικονομίες των κρατών μελών της καθώς ξεκινά η θερινή τουριστική περίοδος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προφυλαχθεί από το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων. Τα μέτρα lockdown για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εισήχθησαν στα μέσα Μαρτίου αρχικά για 30 ημέρες και στη συνέχεια επεκτάθηκαν τρεις φορές έως τον Ιούνιο, καθώς η Ευρώπη αγωνιζόταν να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή η ΕΕ αντιμετωπίζει μια δοκιμασία, καθώς καλείται να καθορίσει ποιοι πολίτες εκτός ΕΕ θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο μπλοκ από την 1η Ιουλίου, την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζουν διακυμάνσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές στις απόψεις μεταξύ των κυβερνήσεων του μπλοκ σχετικά με τον τρόπο ανοίγματος των εξωτερικών συνόρων, καθώς ορισμένες χώρες επιμένουν ότι η «ανταλλαγή» ταξιδιωτών είναι πιο σημαντική από τον αριθμό των κρουσμάτων.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα κράτη μέλη ότι προτείνει επίσης τη χρήση επιδημιολογικών κριτηρίων για να εκτιμήσει ποιοι υπήκοοι χωρών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφόρησε πριν από τη συνεδρίαση πρότεινε μια γκάμα κριτηρίων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.

Ένα από τα κριτήρια ήταν και η επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να είναι στα ίδια ή και καλύτερη. Μάλιστα, στο τότε έγγραφο προτείνονταν ως αριθμητικό κριτήριο να είναι το όριο των 16 νέων κρουσμάτων μέσα σε 14 ημέρες ανά 100.000 άτομα.

 

Πηγή: Bloomberg

 

 

Share This