Σε «δαπάνες ανακούφισης» προχώρησαν οι Αμερικανοί τον Μάιο, καθώς είχε αρχίσει η χαλάρωση των περιορισμών κίνησης και τα καταστήματα ξεκινούσαν την επαναλειτουργία τους μετά το lockdown, με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές δαπάνες να αυξηθούν σε επίπεδο ρεκόρ αν και παρέμειναν κάτω των επιπέδων που κατέγραφαν προ της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σήμερα, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 8,2% από τον προηγούμενο μήνα, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι δεκαετιών, μετά την ραγδαία πτώση τους τον προηγούμενο μήνα. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων του ανέμενε ότι η αύξηση δαπανών τον Μάιο θα ανέρχονταν στο 9,3%.

Παράλληλα τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 4,2% τον Μάιο, ποσοστό που πλησιάζει τη χειρότερη επιδοση που έχουν καταγράψει ιστορικά, ενώ τον προηγούμενο μήνα τον Απρίλιο είχαν καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση οφειλόμενη κυρίως στις κυβερνητικές επιταγές αρωγής που μοιράστηκαν στα νοικοκυριά και στις επιστροφές φόρων που διανεμήθηκαν στους Αμερικανούς. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η πτώση των εισοδημάτων θα ανέρχονταν τον Μάιο στο 6% .

Πηγή: Bloomberg

 

Share This