Η Κομισιόν θα ζητήσει από τις εποπτικές αρχές της για τις αγορές να ερευνήσει εάν η γερμανική χρηματοοικονομική αρχή απέτυχε στον ρόλο της σε ό,τι αφορά στην εταιρεία διεκπεραίωσης πληρωμών, Wirecard.

Η γερμανική εταιρεία κατέρρευσε την Πέμπτη, με οφειλές προς τους πιστωτές της σχεδόν 4 δισ. δολαρίων.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Κομισιόν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με το εάν η BaFin παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές ανακοινώσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του στους FT ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

“Θα ζητήσουμε από την ESMA (European Securities and Markets Authority) να ερευνήσει εάν υπήρξαν εποπτικά λάθη και εάν διαπιστωθεί, να καθοριστεί μια πιθανή πορεία δράσης”, ανέφερε στην εφημερίδα.

“Πρέπει να διευκρινίσουμε τι πήγε λάθος”, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δώσει προθεσμία στην ESMA μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να απαντήσει.

Η ESMA επιβεβαίωσε ότι είχε κληθεί να εξετάσει πώς η BaFin εφάρμοσε την οδηγία για τη διαφάνεια της ΕΕ, η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

“Έχουμε δεχθεί αίτημα από την Κομισιόν για μια fact-finding ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στην κατάρρευση της Wirecard και των απαντήσεων των εποπτών στα γεγονότα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ESMA.

Εάν διαπιστωθεί παραβίαση, οι Βρυξέλλες μπορούν να ζητήσουν από την BaFin να προχωρήσει σε αλλαγές στις πρακτικές της, σε μια ιδιαίτερα ντροπιαστική κατάσταση για μια εθνική εποπτική αρχή.

Share This