Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πιστεύει ότι το χειρότερο σημείο της κρίσης πέρασε αλλά κα η επιστροφή στην προ κορωνοϊού κατάσταση είναι μάλλον απίθανη.

«Αυτή η ανάκαμψη θα είναι ατελής », είπε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνόδου κορυφής Northern Light την Παρασκευή.«Το εμπόριο κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί σημαντικά … Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να αγοράσει κρατικό χρέος 1,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021.Τα πρακτικά της συνεδρίασης που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η ΕΚΤ συζήτησε την αποτελεσματικότητα της νομισματικής της πολιτικής – σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εξέφρασε το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε τον Μάιο ότι ορισμένες πτυχές της πολιτικής της ΕΚΤ δεν ήταν νόμιμες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν στη συνάντησή τους ότι « αποδεικνύεται πως η οικονομία της ευρώνης θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς το πρόγραμμα της ΕΚΤ».

 

Share This