Μία εβδομάδα μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου της Wirecard ενός από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα της Γερμανίας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέβη στο πρώτο της σχόλιο για την υπόθεση μέσω του εκπροσώπου της.

Η Wirecard είναι μια «ανησυχητική υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Μέρκελ, Στέφεν Σάϊμπερτ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. «Φυσικά, ο στόχος είναι η αποφυγή πρόκλησης ζημιών στη Γερμανία ως κέντρου της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Γι ‘αυτό θα πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες των μηχανισμών ελέγχου, εφόσον προκύψουν».

Η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών θεωρούνταν ως το αστέρι του γερμανικού fintech, αλλά πλέον χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα λογιστικά σκάνδαλα της χώρας μετά την κατάθεση εκ μέρους της αίτησης χρεοκοπίας. Η κατάρρευση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την παραδοχή ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε μετρητά και έκτοτε έχει κλονίσει τις πολιτικές τάξεις της Γερμανίας, ενώ στο θέμα παρενέβει και η Κομισιόν ζητώντας από την ευρωπαική ρυθμιστική αρχή (ESMA) τη διερεύνηση των πιθανών ευθυνών της γερμανικής εποπτεύουσας αρχής (Bafin).

Η κυβερνητική αντίδραση υπήρξε αργή. Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της BaFin νωρίτερα στην εβδομάδα παραδέχθηκε λάθη και χαρακτήρισε την υπόθεση ως «απόλυτη καταστροφή». Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Πήτερ Αλτμάγιερ προειδοποίησαν για την πιθανή ζημία στη φήμη της γερμανικής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας και της ίδιας της χώρας.

Πηγή: Bloomberg

 

Share This